A Forma-1-es csapatok egyik fő bevételi forrása az F1 előző évi bevételei 60 százalékából köztük szétosztott pénz, ami hosszú-hosszú évek óta folyamatosan emelkedett. Érthető módon nagyon nem vette ki jól magát, amikor kiderült, hogy idén, az új tulajdonos, a Liberty Media irányítása alatt a trend megtört, a legutóbbi negyedév bevételei 43 millió dollárral maradtak el a tavalyitól (2016: 316 millió dollár, 2017: 273 millió dollár), így garantáltan kevesebbet kap majd mindenki.

A Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey belátást vár el a csapatoktól, arra emlékeztet, hogy befektetés nélkül nincs haszon, hosszú távon mindenki jobban jár majd.

“Úgy gondolom, hogy korábban a sportág folyamatosan rosszul járt a rövid távú nyereségek hajszolása miatt. Azt hiszem, mi új lendületet hoztunk. Az elmúlt években sok minden rossz irányba haladt, de idén nőtt a jegyeladás, a tévés nézettség, összességében sokkal pozitívabb a hangulat. Az F1-nek friss energiára és befektetésre volt szüksége” – mondta az F1 hivatalos oldalán megjelent interjúban az amerikai.

A Forma-1-ben sincs ingyenebéd! 1

“A növekedésnek viszont ára van, amerikaiasan mondva: nincs ingyenebéd. Egyszerűen nem volt meg a rendes céges háttér az F1 építéséhez, fejlesztéséhez. Nem voltak kutatások, nem létezett marketing, nem volt digitális rendszer, az ilyenek hiányában pedig garantált a lemaradás. Az ilyenek felépítésébe először invesztálni kell, csak utána jön az eredmény. A londoni bemutató, a szurkolói fesztiválok mind befektetést igényeltek. De az F1 jövőjébe invesztáltunk ezekkel” – magyarázta, hogy mire mentek el a tízmilliók.

“A csapatok nyilván szeretnék az ingyenebédet, szeretnének áldozat nélküli növekedést, de a világ nem így működik.”

Carey ezután elmondta, hogy a Liberty érkezésekor a jogi és a pénzügyi osztályon kívül mindössze három ember dolgozott az F1-ben, azóta hozták létre a marketingrészleget, a digitális részleget, és most, miután végre tető alá hozták a megfelelő szervezetet, nekiláthatnak majd a kifelé is látható változtatásoknak, amelyeket hamarosan, decemberben beszélnek át a csapatokkal.