A Forma-1-be visszatérni próbáló Robert Kubica ma és holnap az abu-dzabi Pirelli teszten a Williamsnél vezet, a csapat arra keresi a választ, hogy a 32 éves lengyelt akadályozza-e a versenyzésben a hat évvel ezelőtti ralibalesetében elszenvedett súlyos kéz- és karsérülése.

A mai, bő 500 km-es vezetés után Kubica az újságíróknak nyilatkozva határozottan cáfolta, hogy megnyomorodott jobb kezét nem igazán használja az autóban ülve:

“Valaki azt állította, hogy fél kézzel vezetek – nem vezetek fél kézzel! Szerintem lehetetlen is lenne Forma-1-es autót fél kézzel vezetni. Vannak korlátaim, szóval a testem kompenzál valamennyire, de ez nem hiba. Emberek vagyunk, az agyunk segít felülkerekedni a fogyatékosságainkon. Úgy gondolom, semmilyen gondom nincs ezt illetően.”

A lengyel hangsúlyozta, hogy idén keményen dolgozott azon, hogy újra képes legyen F1-est vezetni.

“Úgy gondolom, fizikailag nagyszerű munkát végeztem az elmúlt hat hónapban. Nem volt könnyű, nem henyéltem. Talán sosem voltam még ilyen jó formában, fizikailag sokkal jobb vagyok most, mint 2010-ben voltam, amikor versenyeztem. A motivációm megvan, a testem pedig jól reagál.”

“Nyilván szinte a nulláról indultam, hiszen a Forma-1 nagyon sokat változott az elmúlt hét évben, de a korábbi F1-es tapasztalataim segítettek, hogy gyorsabban tanuljak, mint először.”

Kubica a favorit a Williams Felipe Massa által üresen hagyott ülésére, ám a lengyel mellett képben van még Paul di Resta, Danyiil Kvjat és Szergej Szirotkin is, akivel szintén most tesztelnek Abu-Dzabiban. Ha minden jól megy, a teszt utáni hét során kiderülhet, kit szerződtetnek 2018-ra Lance Stroll mellé.