Bár nyíltan nem mondja ki, egyértelmű, hogy Bernie Ecclestone komoly sértésként élte meg, hogy a Forma-1-et idén januárban átvett amerikai Liberty Media első lépése az ő lemondatása volt. A sportágat korábban három és fél évtizedig irányító angol kisember az év folyamán több nyilatkozatban is igyekezett aláásni az új főnökök hitelességét, és most megint keveri, mint Piszkos Fred a málnaszőrt, ezúttal a tervezett motorreform kapcsán szólt be.

“Az a gond, hogy már egy vagyont költöttek (a gyártók) a mostani motorokra, így eszük ágában sincs, odaállni az igazgatótanácsaik elé azzal, hogy kéne még egy kis pénz, hogy módosítsuk az erőforrásokat. Szerintem valami egészen mást kéne bevezetni, hagy hagyni kéne mindent, ahogy van” – mondta a Motorsport.comnak Ecclestone, aki egyébként a 2014-es bevezetés első pillanatától kezdve támadta a jelenlegi motorformulát, és folyamatosan az ejtését szorgalmazta.

“Annyit kellett volna tenniük, amiről már három évvel ezelőtt megállapodtunk Jean Todttal (FIA-elnök), azaz több üzemanyagot és nagyobb üzemanyag-átfolyást engedélyezni, és azt, hogy 20 ezerig pöröghessenek a motorok. Csak ennyire lett volna szükség.”

Ecclestone összességében is kétli, hogy a Liberty képes lesz végigvinni a tervezett újításait:

“Nem kellett volna annyi mindent előre megígérni, hát nem? Jobban tették volna, ha kivárnak és átlátják, mi is lehetséges. Biztos vagyok benne, hogy eredetileg jót akartak, de a végrehajtás már más tészta. Igazából annyit kellett volna tenniük, hogy megnézik, mikor volt a legnépszerűbb az F1, aztán előkapni a szabálykönyvet és ugyanúgy csinálni, mint akkor.”

“Én nem látok igazi változást (idén). A verseny jó, jobb, mint korábban volt. Négy évig vártunk erre, most már könnyebb a dolog, végre van ellenfél. Most, hogy a Ferrari magához tért, jó a verseny.”

A Liberty a beszállása után komoly építkezésbe kezdett, valódi marketinggépezetet hoztak létre, ez viszont költségekkel járt, így a Forma-1 2017-es haszna alacsonyabb lesz, mint a korábbi években volt. Ecclestone szerint pénzkidobásról van szó:

“Kéthetente ott a Forma-1 a tévében, és a téli időszakban is, emellett a csapatok állandóan nyilatkoznak, mindenki nyilatkozik. Szóval miről is beszélünk? Mit lehet még hozzátenni? Azt mondogatjuk, hogy emberek, gyertek nézni az F1-et, mert szuper?”