A Forma-1 idén érkezett új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media a következő években szeretné megreformálni a sportágat, mind a show, mind a műszaki tartalom (motorok), mind a pénzügyek (bónuszok eltörlése, egyenlőbb bevételelosztás, kiadási plafon) terén, az ezeket illető elképzelések megosztják a csapatokat.

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a napokban kétségeit fejezte ki azt illetően, hogy a Liberty emberei, Chase Carey-ék képesek lesznek észszerű időn belül hatékony és elfogadható újításokkal előállni, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner határozottan kiállt mellettük.

“Szerintem Niki megszólalása egy kicsit alaptalan és sportszerűtlen volt. A Forma-1 végre igazi szakértőket igazolt Ross Brawn és az általa toborzott csapat képében, akik rendes elemzéseket végeznek. Korábban túl sokszor születtek ötletszerű döntések. Lehet, hogy Nikinek nem elég gyors a haladás, de szerintem a megfelelő hozzáállást választották” – mondta a Motorsport.comnak Horner.

“Nem fair kritizálni őket, hiszen csak kilenc hónapja érkeztek és még nem is ismertették a teljes tervüket. Elkerülhetetlenül eltart egy ideig a sportág megismerése, az elemzés, hogy aztán bemutassák, szerintük milyen lehet a Forma-1 jövője.”

Ami egyelőre kézzelfogható, az az F1-es pénzdíjak csökkenése, a harmadik negyedéves 316 millió dollár helyett most csak 273 millió került a kalapba, ami több csapatot is aggaszt. Horner ezen a téren is türelemre int:

“Szerintem ez akkor is így lett volna, ha nincs itt a Liberty. Figyelembe kell venni a körülményeket. Nyilvánvaló, hogy építik az infrastruktúrát, invesztálnak az üzletbe, ez egy más modell, mint a korábbi, amikor csak Bernie és az ő néhány segítője dolgozott. Most rendes marketingcsapatot építenek, rendes céges hátteret hoznak létre, ami persze költségekkel jár.”

“De ha valaki nem fektet a jövőbe, akkor nem nő majd a haszon. A világ gyorsan halad, fontos, hogy a Forma-1-nek is meglegyen az üzleti struktúrája. Szóval a Red Bullnak nincs gondja azzal, amit csinálnak, nincs gond a hozzáállásukkal. Kíváncsian várjuk, mit terveznek 2021-re.”