A Forma-1-et idén januárban átvett Liberty Media a következő években szeretné átalakítani a sportágat, a show-t az erőviszonyok kiegyenlítésével javítanák, az erőviszonyokat pedig a pénzügyeken keresztül, kiadási plafon bevezetésével egyenlősítenék.

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda fentartásokkal figyeli a Liberty által elővezetett ötleteket, az osztrák legenda aggódik az újítások miatt:

“Aggaszt a dolog. Tény, hogy az amerikai tulajdonosoknak időre volt szüksége az F1 megértéséhez, de ez az idő lassan lejár, a jövőt illető elképzeléseik pedig aggasztanak. Az FIA, Chase Carey és Ross Brawn azt ismételgeti, hogy ki kell egyenlíteni az erőviszonyokat, de az F1 génjei pont az ellenkezőjéről szólnak.”

“Bolondság azt képzelni, hogy a futamok vonzóbbak lesznek, ha minden héten más győz. Az autók fejlesztése az egyik legfontosabb alap, ahogy a versenyzők bátorsága is. Ehelyett a legjobb csapatok megbüntetése és a versenyzők kisbabaként való óvása – például a glóriával – a téma” – magyarázta az olasz La Gazzetta dello Sportnak.

“Szabadabban kell hozzányúlnunk a dolgokhoz. Ott van például a kiadási plafon. Logikus, korrekt elképzelés, de hároméves menetben kellene megvalósítani. Van egy csomó alkalmazottunk, velük mit kezdünk? Csak kidobjuk őket az utcára? A Liberty eddig csak azt mondta, hogy be akarják vezetni, de azt nem árulták el, hogyan is” – tette hozzá.