A kanadai és azerbajdzsáni balhék után a Force Indiánál a belgiumi ütközéssel betelt a pohár, Spa után megtiltották, hogy Sergio Perez és Esteban Ocon egymás ellen versenyezzen a pályán, a bokszutcából érkező utasítások alapján kellett viselkedniük, ha egymás közelébe kerültek a futam alatt.

A Force India a két héttel ezelőtti Mexikói Nagydíjon 2016 után idén is bebiztosította a konstruktőri 4. helyet, ami után felmerült, hogy az utolsó két fordulóra törölhetik a tilalmat. Perez most, a brazil hétvége előtt azt mondja, így is lett, Interlagosban már szabad a verseny.

“Itt és Abu-Dzabiban szabadon, csapatutasítások nélkül versenyezhetünk” – mondta, amikor erről kérdezték.  “Mostantól mindent szabad, de igyekszünk a csapat számára legjobb eredményt hozni. És igen, mi kapjuk a számlát, ha ütközünk, márpedig ezek az autók elég drágák.”

A helyettes csapatfőnök, Bob Fernley egy kicsit óvatosabban fogalmazott a Motorsport.comnak:

“Ha úgy látjuk, hogy az egymás elleni versenyzés árt a pozíciónknak, rossz lehet a stratégia szempontjából, akkor nem engedjük őket harcolni. De a megfelelő körülmények mellett most már készek vagyunk meggondolni a dolgot.”

A verseny a két pilóta között amúgy éles, nem pusztán a pályán elfoglalt pozíciókért, hanem az év végi bajnoki helyezésért is küzdenek: a mexikói 92 ponttal a 7., újonc csapattársa, Ocon 83-mal a 8.