Az olasz La Repubblica a hétvégén interjút közölt a Forma-1-et idén januárig irányító Bernie Ecclestone-nal, aki igen érdekes kijelentést tett, a 87 éves üzletember azt állította, hogy a Ferrari a Mercedes segítségével vált versenyképessé, ugyanis a németek egy hiteles ellenfelet legyőzve akartak újra világbajnokok lenni.

A súlyos állításra maga a Ferrari-elnök, Sergio Marchionne reagált:

“Azt hiszem, ezt hívják színtiszta baromságnak” – mondta. “Úgy gondolom, Bernie hálás lehet a Ferrarinak, amiért lehetőséget adtunk neki, hogy irányítsa a Forma-1-et, és hogy a segítségünkkel milliárdossá válhatott. Isten áldja Bernie-t, nagyon sokat tett a sportágért, de a Ferrari is nagyon sokat tett a Forma-1-ért.”

Az olasz-kanadai üzletember, ha már lendületbe jött, az F1 jelenlegi vezérének, Chase Carey-nek is üzent, emlékeztette, hogy a Ferrarit a jelentőségének megfelelően kell majd kezelni, amikor a 2020 utáni új szerződésekről lesz szó:

“Ha jól mennek a dolgok, nyitott vagyok mindenre. De ha a Forma-1-et olcsó üzletként kezelik, nem érdekel a dolog. Racionálisan kell nézni a dolgokat: az F1 része a Ferrari történetének, és szeretném ezt meg is őrizni, de nem minden áron, nem pusztán pénzügyi okokból. Az F1-nek van egy nemes oldala, teljesen egyedi sportág, így nem lehet úgy üzletiesíteni, mint a többit.”

A Ferrari számára ugyanakkor épp a Carey mögött álló új tulajdonos, a Liberty pénzügyi elképzelései a legkényelmetlenebbek, hiszen szeretnék sokkal egyenlőbbé tenni az F1 bevételeinek elosztását, amivel Maranello évi kb. 100 millió dolláros bónusztól búcsúzhatna.

Az elnök a 2017-es bajnokságokban elszenvedett vereségek kapcsán arról beszélt, hogy máris 2018-ra koncentrálnak.

“A fő, hogy tanuljunk abból, mit csináltunk idén rosszul. Tegnap este beszéltem Dieter Zetschével (Daimler-vezér), aki annak ellenére nagyon jó barátom, hogy a pályán kíméletlen ellenfelek vagyunk, és ő is elismerte, hogy balszerencsések voltunk idén, másképp alakulhattak volna a dolgok, ha Ázsiában nem történik, ami megtörtént” – utalt a műszaki hibákra, kiesésekre.