Bár a Forma-1-es Amerikai Nagydíjra visszahívták, és még pontot is hozott a Toro Rossónak, a Red Bull végzett Danyiil Kvjattal, négy F1-es idény után ejtik az orosz pilótát, Helmut Marko a hét elején kijelentette, hogy ők már nem ültetik autóba, nem hisznek benne.

“Nagyon remélem, hogy nem a sajtóból kellett megtudnia ezt” – mondta Kvjatról az orosz autóklub vezetője, Igor Ermilin, aki szerint a Williamsnél kereshet helyet magának a pilóta.

“A Forma-1 világa kíméletlen, de a fő, hogy Danyiil keze innentől nincs megkötve. Most már megpróbálhat a Williamsszel tárgyalni, bár az is igaz, hogy nem ő az egyetlen jelentkező.”

Jelen állás szerint a Williams valószínűleg nem hosszabbít Felipe Massával 2018-ra, a veterán helyére Robert Kubica és Paul di Resta tűnik a fő esélyesnek, bár a Mercedes-nevelt Pascal Wehrlein is képben lehet.

Wehrleinnal ugyanakkor van egy kis probléma, a kora: a csapat főszponzora, a Martini marketinges okokból állítólag 25 év feletti versenyzőt szeretne, hiszen az alig 19 éves Lance Stroll-lal és egy másik ifjonccal nem lenne szerencsés szeszes italt reklámozni. Kvjat egykorú a némettel, mindketten 23 évesek.

“Szerintem a kor nem nagy probléma, megtárgyalható. Danyiil elég öreg már” – mondta erre Ermilin.

“Bizonyos értelemben jó is, hogy így történt, most, amikor még van esélye máshol. Marko jellemzően az idény végén áll elő ilyesmivel, amikor már túl késő.”

Bár Kvjat az idei 5 pontocskájával finoman szólva sem remekelt, versenyzőtársai sajnálják az ejtését, visszavárják még.

“Danyiil nagyon rendes srác, régóta barátok vagyunk. Sajnálom, hogy ezen a futamon már nem lesz ott a rajtrácson. Én szeretném, ha visszatérne, szerintem megvannak hozzá a képességei. Nagyszerű pilóta, nagyon gyors, megérdemli, hogy az F1-ben szerepeljen” – mondta a Force Indiá-s Esteban Ocon.

A másik Force Indiá-s, Sergio Perez hasonlóan beszélt:

“Igazán együttérzek Danyiillal. Az F1 nagyon kemény világ, nagyon kevés lehetőséggel, folyamatosan eredményesnek kell lenni. Nagyon remélem, hogy Kvjat inkább előbb, mint utóbb újra ülést kap.”