A Red Bull-os Max Verstappen kemény nyilatkozatot tett vasárnap Austinban, miután az Amerikai Nagydíj leintését követően “lebüntették” a dobogóról, azaz a 17-es kanyar levágásával végrehajtott előzéséért 5 másodperces időbüntetést adtak neki, amivel visszaesett Kimi Räikkönen mögé.

A holland kerek perec leidiótázta az egyik versenybírót, az ausztrál Garry Connellyt, aki a tavalyi Mexikói Nagydíjon is ellene döntött már, egy másik interjúban pedig mongolidiótának – a Down-kór régies neve – bélyegezte őt.

Verstappen a Peptalk tévéműsorban azt mondta, senkit sem akart megsérteni, de egy másik interjújából kiderült, hogy ez csak a mongolidiótázásra, a fogyatékosokra vonatkozott.

“Már nem vagyok dühös. Nagyszerű versenyem volt, most már ez az érzés az elsődleges. De a versenybírót leidiótáztam, és ezt nem is vonom vissza” – mondta a De Telegraafnak.

“Egyszerűen nem volt fair a büntetés és az, hogy nem is fellebbezhettünk. Ez nevetséges, ezen változtatni kell. Versenyzőként kötelességem jelezni, ha valami nagy hibát látok a Forma-1-ben. Ez pedig nagy hiba volt.”

A Verstappennek kiosztott büntetés összhangban volt az idei évben korábban hasonló kihágásoknál alkalmazott szankciókkal, a verseny alatti büntetések – időbüntetés, bokszutca-áthajtás, stop&go – hagyományosan nem támadhatók.