A múlt hétvégi Forma-1-es Amerikai Nagydíjon a Mercedes-csapat behúzta zsinórban negyedik konstruktőri világbajnoki címét, három fordulóval a vége előtt 147 ponttal előzték meg a Ferrarit.

Bár az olasz csapat meglepően jól kezdte az évet, Sebastian Vettel pedig a nyári szünetre még az egyéni küzdelem éllovasaként ment, a konstruktőri siker már az elején valószínűtlennek tűnt, a Mercedes előttük járt.

Az egykori Renault-főnök, Flavio Briatore szerint világos az ok, az évről évre újraszerződtetett Kimi Räikkönen egyszerűen nem elég erős.

“Räikkönennel egyértelműen nehéz konstruktőri címet nyerni. A győzelemhez két versenyképes pilótára van szükség, aztán el kell dönteni, melyikük lehet az esélyes az egyéniben” – mondta a spanyol Marcának.

Az őszi ázsiai “összeomlás” után Vettel egyéni reményei is elszálltak, ha a német meg is nyeri a hétvégi Mexikói Nagydíjat, Hamiltonnak elég lesz egy 5. hely a negyedik bajnoki cím behúzásához. Briatore szerint a Mercedes angolja megérdemelten győz majd.

“Vannak elbukott futamok, vannak megnyert futamok, de bajnokság inkább olyan, mint a Giro d’Italia” – utalt arra, hogy az egész idényben nyújtott teljesítmény számít. “Lewis és a Mercedes volt a legerősebb, még ha a Ferrari nagyon jól is kezdett. Úgy gondolom, a Mercedes jobb munkát végzett a fejlesztésekkel.”