A múlt hétvégi Forma-1-es Amerikai Nagydíjon a versenyzői bemutatások miatt negyed órával előbb küldték ki az autókat a rajtrácsra, ami állítólag a csapatok és a média számára is kényelmesebb volt, ezért Michael Buffer nélkül is maradhat az újítás a továbbiakban.

Nem ez az egyetlen terítéken lévő változtatás, az F1 tulajdonjogait idén átvett Liberty Media komolyabb módosításokat is fontolgat. Régóta téma a versenyhétvégék átalakítása, az F1 sportszakmai ügyeit irányító Ross Brawn a pénteki szabadedzések esetleges törléséről beszélt a napokban a Forbes magazinnak:

“Minél több a versenyhétvége, annál nagyobb logisztikai kihívást jelent a csapatoknak. A logisztikai nehézségek egyik megoldásaként a hétvégék átalakítását vizsgáljuk. Nyitottan állunk a jövőhöz. Úgy gondolom, hogy maga futam nagyon fontos, ahhoz nem szeretnénk nyúlni, de az már jó kérdés, hogy kellenek-e a pénteki szabadedzések.”

F1: Törlik a pénteki edzéseket, jön a hármas rajtrács? 1

“A pénteki edzések nélkül több futam lehetne, mert logisztikailag könnyebb lenne a csapatok számára. A versenyszervezők és a tévék számára viszont fontosak a pénteki szabadedzések. Mi lehet a jó megoldás?” – magyarázta.

A pénteki edzések kiiktatása nem pusztán logisztikai szempontból lenne előnyös, a show-t is javíthatja, ugyanis a kevesebb felkészülés az erőviszonyokat is megbolygathatja, az élcsapatok nagyobb eséllyel foghatnak ki rossz hétvégét, ha rossz irányba indulnak a beállításokkal vagy ilyesmi.

A német Bild úgy tudja, a verseny megbolondításának egy másik módján is gondolkodnak: a jelenlegi tízszer kétautós rajtrácsot 3-2-3-2-3-2-3-2 felállásúra alakítanák át, ami jelentősen megkavarhatná a startokat.