Max Verstappen az Amerikai Nagydíjon ragyogó versenyzést bemutatva a 16. helyről rajtolva egészen az utolsó körig harcban volt a jobb helyezésekért. A kockás zászló végül a harmadik helyen intette le, de a dobogóra már Kimi Räikkönen állhatott fel.

A verseny hajrájában a Red Bull-os holland frissebb gumikkal támadhatta a Ferrari finnjét, és az utolsó körben a 17-es kanyar belső ívén, a pályát levágva szerezte meg a harmadik helyet, négy másodperccel maga mögé utasítva Räikkönent.

Verstappen már a pihenőszobában várta, mikor léphet ki a dobogóra, amikor közölték vele a rossz hírt, miszerint a versenybírák öt másodperces büntetést róttak rá, így csak a negyedik helyen rangsorolják, miközben Räikkönen megérkezett a dobogó elé.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleménye szerint Verstappen fél méterrel elhagyta a pályát, mellyel tartós előnyre tett szert.

„Mindenki szélesen fordul, én is. A 9-es kanyarban ki lehet szélesíteni, a 19-esben is ki lehet menni és senki sem szól semmit” – mondta Verstappen. „Bottasszal is ugyanez volt, megpróbáltam az előzést, ő kiszélesítette, ő is előnyt szerzett, de abból nem lett semmi. Ha a pályán maradt volna, mögém kerül.”

„Az egyik idióta versenybíró dönt ellenem mindig. Tavaly Mexikóban is ő volt. Most öt másodpercet és egy büntetőpontot kaptam, de miért is? Valakit leküldenek a dobogóról?” – kezdte Verstappen.

F1: Verstappen büntetése miatt őrjöngenek a Red Bullnál – videó 1

„Ez nem jó a sport szempontjából. Egyértelműnek kell lenni a szabályokat illetően, mondják akkor azt, hogy mindenütt tilos a kiszélesítés! Nagyszerű futamom volt, de ezek a baromságok tönkreteszik a sportot. Remélem, hogy a nézőknek sem tetszett a döntés, és jövőre nem jönnek a versenyre!” – nyilatkozta dühösen a holland pilóta.

„Óvni nem lehet, ez van a szabályokban. Ezt nagyon okosan megírták. Ez most nekik kedvez. Úgy döntöttek, hogy nem tehetünk semmit, ami azért fura. De mit tehetünk?” – zárta a Red Bull versenyzője.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke sem hagyta szó nélkül a versenybírák döntését. „Egész nap elhagyták az autók a pályát, semmi nem történt, ezért azt gondolom, hogy nagyon durva ez a büntetés.”

A tavalyi Mexikói Nagydíjon is történt már hasonló Verstappennel, akkor is utólag vették el a harmadik helyét a versenybírák. „Ez hiba. Meg kell vizsgálnunk, számomra ez kemény, de tiszta csata volt. Rossz döntés volt ezt meghúzni a versenybírák részéről” – mondta Horner.

Helmut Marko, a Red Bull utánpótlás-felelőse is szólt pár szót az eset kapcsán: „Az ilyen döntések tönkreteszik a sportot. Izgalmas versenyeket akarunk, nem ilyen ócska büntetéseket.”

Az apa, Jos Verstappen Twitteren fejezte ki véleményét a büntetésről és az FIA-ról: