A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó körén a Red Bull-os Max Verstappen a 17-es kanyarban a pályán kívül előzve vette el a 3. helyet a ferraris Kimi Räikkönentől, amiért a versenybírók nem sokkal a leintést követően 5 másodperces időbüntetéssel sújtották a hollandot, aki így lemaradt a dobogóról.

A Red Bullnál kiakadtak a büntetés miatt, Verstappen és édesapja, Jos is összeesküvést sejtetett, sőt a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda is hibásnak nevezte a döntést.

A vélemények azért megoszlottak, a futamgyőztes, negyedik világbajnoki címe felé haladó Lewis Hamilton szerint jogos volt a büntetés, igaz, az angol szerint a modern pályák jellegéből adódnak az ilyen esetek és viták.

“Lement a pályáról. Ez a gond a mai pályákkal. Nem tudom, ki találta ki, de mindenütt bukóterek vannak. Miért nincs fű? Ha fű lett volna, biztosan nem megy ki. A fiatal versenyzői generáció örömmel használja a bukótereket. Max egyértelműen elhagyta a pályát, pedig oda nem szabad menni” – magyarázta a brit Sky Sportsnak, miután megnézte a felvételeket.

“Nehéz kérdés ez, a versenyzői értekezleteken állandó téma, hogy hol lehet előnyt szerezni a pályaelhagyással. Mindig vita van erről, Charlie (Whiting, versenyigazgató) azt mondja, szerinte egy adott helyen nem lehet előnyt szerezni, erre mi meg mondjuk, hogy de, ott 10 méterrel előbb lehet úgy gázt adni, ha kiszélesítjük a kanyart. Nem könnyű kérdés. Az FIA nagyon igyekszik, de szerintem nem kellene ilyen bukótereket építeni a pályákra.”

“Tetszett, amikor régen fű volt a pálya szélén. Legyen ára a pályaelhagyásnak, ne lehessen nyomni a gázt, legyen egy kis ralizás, ha kimegy a versenyző. Ma nincs ilyen.”