A Forma-1-es Amerikai Nagydíjon Max Verstappen szép versenyt futott, a 16. helyről rajtolva a 3. pozícióban intették le, miután az utolsó körön a 17. kanyarban megelőzte a ferraris Kimi Räikkönent.

Az előzéssel azonban gond volt, a holland a pályán kívül ment el a finn mellett, a versenybírók vizsgálat alá vonták az esetet, majd – végre – példásan gyorsan döntést is hoztak, Verstappen 5 másodperces időbüntetést kapott, amivel visszaesett a 4. helyre.

A pilóta a futam után összeesküvést sejtetett, Garry Conelly versenybírót leidiótázta, és a Red Bull fejeseivel együtt arra hivatkozott, hogy mások is levágták, kiszélesítették a pályát, mégis csak ő kapott büntetést.

F1: Lauda is kiakadt a Verstappen-büntetésen 1

Bár a képek egyértelművé teszik, hogy Verstappen valóban szabályt szegett, amiért a stewardoknak minden alapja megvolt a büntetésre, a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda szintén kiborult a dolgon.

“Ennél rosszabb döntést még nem láttam! Verstappen semmi rosszat nem tett. Autóversenyzők vagyunk, nem közúton megyünk. Nevetséges, hogy ilyen döntésekkel teszik tönkre a Forma-1-et!” – háborgott a háromszoros világbajnok, emlékeztetve, hogy tavaly megegyeztek az FIA-val, hogy csak az igazán súlyos ügyekben lépnek közbe a stewardok.

“Eljöttek a versenybírók, hogy megbeszéljük, mennyire folyjanak bele a futamokba. Mert állandóan jött ez a vizsgálat alatt szöveg, ezért szóvá tettük a dolgot. Ott voltak a stewardok, Jean Todt (FIA-elnök) mindenkit elhívott, ott volt Charlie (Whiting, versenyigazgató) és ott voltunk mi, a csapatok, és megegyeztünk, hogy balesetveszélyes eseteken kívül a versenybírók nem avatkoznak közbe. Egyszerű a képlet: amíg nem mennek egymásnak, nem állnak fejre, a versenybírók nem lépnek. Ez tavaly év elején volt.”

Lauda szerint Verstappen manővere “sima előzés volt, nem volt mivel foglalkozni”, ezért a Stratégiai Munkacsoport következő ülésén újra meg kell majd tárgyalni a versenybírók szerepét.

Az osztrák azt mondta, szerinte hagyni kellene a versenyzőket versenyezni, előzni, ahogy nekik tetszik és képesek:

“Charlie (Whiting) mindig azt mondja, hogy a fehér vonalakat nem szabad átlépni. De miért ne lépnék át, ha lehetséges? Húzzanak akkor falat oda! Amíg rendes pálya van (a vonalon túl), használhassák! A vonal nem határ. Tavaly már megegyeztünk erről, erre most itt ez a büntetés. Szerintem teljesen elhibázott.”