Noha a hivatalos álláspont szerint Hartley csak az amerikai hétvégére ugrik be a Toro Rossóba Pierre Gasly helyére, aki Japánba utazott a Super Formula elmaradt szezonzárójára, Helmut Marko megerősítette, a Le Mans-i győztes új-zélandi esélyes a 2018-as ülésre.

„Nem sok pilótának van szuperlicence” – mondta Marko Austinban. „Brendon mindig is gyors volt Red Bull-juniorként, csak nem bírta a nyomást és hibákat vétett.”

A Red Bull utánpótlásprogramját vezető osztrák szakember elmondta, Hartley a leggyorsabb Porsche-pilótává vált az elmúlt évek során a hosszútávú világbajnokságban.

„Személyes szponzorként, mindig szerződésben álltunk vele. Amikor kiderült, hogy szükségünk van valakire, a Red Bull-családból szerettünk volna valakit választani. Sebastien Bueminek szerződése van a Toyotával, ami nem lett volna gond, de szerződése van a DAMS csapattal is [a Formula E-ben]. Azonban Brendon elérhető volt, így őt választottuk” – magyarázta Marko.

Egyelőre kérdéses a Toro Rosso felállása a következő futamokon. Danyiil Kvjat Austinban megerősítette, fogalma sincs, fog-e még vezetni ebben a szezonban.

„Egyelőre csak Austinról nyilatkozhatok” – mondta Marko, de hozzátette, nem sok bevethető pilótája van a Red Bullnak, így Hartley akár egy második lehetőséget is kaphat F1-es karrierje beindításához. „Összevetjük Kvjat, Hartley és Gasly teljesítményét, és aztán döntünk a jövő évről.”

„Jelenleg senki sincs a Forma-2-ben és 3-ban, illetve a GP3-ban, így egy másik utat kerestünk és fiatal gokartosokkal szerződtünk le szeptember végén” – zárta az osztrák.