A McLaren és Fernando Alonso csütörtökön végre bejelentette a közös folytatást, ami azt is jelenti, hogy a kétszeres világbajnok jövőre újra csakis alkalmi jelleggel vezethet más szériában.

A spanyol köztudottan szeretné megszerezni az autóversenyzés hármas koronáját (a Forma-1-es Monacói Nagydíj, a Le Mans-i 24 órás és az amerikai Indy 500 megnyerése), tavaly meg is próbálkozott az Indy 500-zal, de a biztató forma ellenére kieséssel zárt. Austinban tisztázta, hogy 2018-ban nem fut neki újra:

“Most, hogy már megvan az új McLaren-szerződés, megerősíthetem, hogy jövő évben nem leszek ott az Indy 500-on, ugyanis ugyanazon a hétvégén van a Monacói Nagydíj, jövőre pedig a jó F1-es szereplés a prioritás. Ugyanakkor viszont azt is megerősíthetem, hogy indulok majd még az Indy 500-on valamikor. 2019-ben, 2020-ban, akármikor is legyen, mindenképp szeretnék újra részt venni a versenyen.”

Míg az Indy 500 jövőre kilőve, a hármas korona másik ága, a Le Mans-i 24 órás lehetőség lehet 2018-ra, a nemrég felröppent pletykák szerint Alonso a január végi daytonai 24 óráson szerezhetne tapasztalatot a hosszú távú versenyzésről a McLaren-főnök Zak Brown ottani csapatánál, a United Autosportsnál. Austinban megkérdezték a spanyolt, igaz-e a híresztelés.

“A legfontosabb a Forma-1-es szerződés rendezése volt, és most, hogy az megvan, foglalkozhatok az egyéb lehetőségekkel is. A hármas korona érdekel igazán. Az Indy 500 nagyon jó élmény volt, versenyképesnek éreztem magam, de a nulláról indulva nagyon nagy kihívást jelentett. Az Indy 500 előtt nem indultam hasonló versenyen, semmilyen oválon, tényleg nagy kihívás volt.”

“Versenyképes voltam, jól éreztem magam, de ha szeretnék jól felkészülni a Le Mans-ra, vannak lehetőségek, oda felkészültebben mehetnék, mint az Indy 500-ra.”

F1: Alonso készülhet a Le Mans-i 24 órásra 1

“Még senkivel nem tárgyaltam a Le Mans-ról, de ha adódik rá lehetőség, egyértelműen élni fogok vele, mindent megteszek majd ezért. Ha a McLarennel sikerül úgy összehozni valamit, mint idén az Indy 500-zal, akkor megpróbáljuk, de egyelőre nincs konkrét terv.”

A McLaren-főnök Brown azt nyilatkozta, hamarosan áttekintik a lehetőségeket Alonsóval:

“Ha Fernando szeretne indulni Daytonában és lesz még szabad ülésünk, akkor örömmel nevezzük őt. Már vicceltünk a dologgal, és láthattuk, mi lett a legutóbb (az Indy 500-zal), amikor először csak viccelődtünk. Eddig a Forma-1-re koncentráltunk, most, hogy azzal megvagyunk, elbeszélgetünk majd Fernandóval az egyéb versenyzési lehetőségről is. Ami engem illet, nagyszerű lenne, ha összehoznánk valamit a United Autosportsszal.”