A 27 éves Brendon Hartley 2009-10-ben a Red Bull utánpótlásprogramjának tagja volt, de az F1-ig nem jutott el, második éve közepén ejtették. Az új-zélandi pilóta aztán a hosszú távú versenyzésben futott be szép karriert, 2015-ben a Porschével világbajnoki címet szerzett a WEC-ben, idén csapattársaival megnyerte a Le Mans-i 24 órást is, és jó eséllyel újra bajnok is lesz.

Egy gond volt csak: nyáron bejelentették, hogy az Audi után a VW másik márkája, a Porsche is kiszáll a WEC-ből, így Hartley-nak új munka után kellett néznie. A bejelentés után fel is hívta az őt a mai napig szponzoráló Red Bull motorsportfőnökét, Helmut Markót, és hopp, három hónappal később a Forma-1-ben találta magát, hiszen a Toro Rossónak pótlást kellett találnia Austinra a Renault-hoz átülő Carlos Sainz és a japán Super Formula szezonzáróján induló Pierre Gasly helyére.

“Felhívtam Helmutot, miután kiderült, hogy lezárják az LMP1-es programot, csak hogy tudassam, készen állok, ha akad valamilyen lehetőség. Megkapta az üzenetet, most pedig, derült égből villámcsapásként itt ez a lehetőség” – mondta Hartley a Motorsport.comnak.

“Nemrég beültettek az F1-es szimulátorba, de nem kérdezősködtem. Csak szóltak, hogy menjek, én pedig igent mondtam. Nem tudtam, hogy esélyem lehet arra, hogy Austinban ott legyek a rajtrácson. Elég hirtelen jött, mondjuk úgy, hogy én is nem sokkal a sajtó előtt tudtam meg a dolgot.”

A kérdésre, hogy a WEC-s sikerek után mostanra lemondott-e a Forma-1-ről, így felelt:

“Amikor erről kérdeztek, mindig azt mondtam, hogy nem igazán reális, de álomként mindig megőriztem. Hogy hittem-e, hogy megvalósulhat? Három-négy éve nem hittem. Hittem-e, hogy idén lehet rá esélyem? Nos, az álom megmaradt, de 27 évesen a versenyzők esélyei egyre csak csökkennek, így nem igazán.”

“Most kockázatot vállalnak velem, de nyilván felkészültek, végiggondolták a döntést.”

Az újonc hangsúlyozta, sokkal érettebb versenyzőként tér vissza, mint amikor ejtették:

“Sokkal erősebb, sokkal érettebb pilóta vagyok ma. Voltak nehéz időszakok, de fejben sokkal erősebb vagyok, messze nincs annyi hibám, mint régen. Versenyzőként sosem voltam még ennyire felkészült.”