A 2011-ben életveszélyes ralibalesetet szenvedett, megnyomorodott jobb karja miatt az F1-ből kipottyant Robert Kubica idén a Forma-1-es visszatérésen dolgozik. Nyáron a Renault jóvoltából hat év után újra F1-es vezetett, előbb egy 2012-es modellel gyakorolt, majd augusztusban a Hungaroringen a csapat 2017-es autóját vezette, tegnap pedig már a Williams 2014-es járgányával teljesített “sikeres” tesztnapot Silverstone-ban.

Felipe Massa és Paul di Resta mellett a 32 éves lengyel az egyik jelölt a Williamsnél 2018-ra, a Forma-1 volt ura, Bernie Ecclestone pedig úgy véli, nem is kérdés, hogy neki kellene adni az ülést.

“Ha Robertnek nem lett volna az a balesete, szerintem mára világbajnok lenne. Úgy gondolom, hogy még erősebben térhet vissza. Fejben valószínűleg rámenősebb lesz, mint egykor, szóval csakis pozitívumokat látok az esetében. Ami a fizikai állapotát illeti, réges-rég, amikor még versenycsapatom volt, volt egy pilótánk, Archie Scott-Brown. Archie átkozottul gyors volt, pedig rosszabb helyzetben volt, mint Robert (rózsahimlő szövődményei miatt egyik karja és mindkét lába alulfejlett volt – a szerk.), szóval nem hiszem, hogy a sérülése hátráltatná.”

F1: Nagy név állt Kubica mellé 1

Ecclestone szerint Kubica “tündérmeséje” óriási marketingértéket is képviselne, a Williams minden szempontból jól járna vele.

“Ha tényleg úgy megy majd, ahogy képzelem, azaz még jobban, mint régen, akkor a szurkolók felsorakoznak mögé. Jót tenne a Forma-1-nek. A Williams helyében én mindenképp megpróbálnám leigazolni őt. Massának valószínűleg elég volt, az év végén elveszítik őt, így ha Robert elérhető, fel is rázhatja a csapatot.”

“A Williams nem szerepelt olyan jól, mint kellene, hogy a pilóták miatt, vagy általában a csapat munkája miatt, nem tudom, senki sem tudja. Ezért is lenne jó látni, mit tudna egy gyors pilóta az autóban.”

Az angol kisember rámutatott, hogy Nico Rosberg menedzseri szerepvállalása is bizonyítja, mekkora potenciál van Kubicában:

“Hozzám hasonlóan Nico is nagyon hisz benne. Egy srófra jár az eszünk. Robertnek, ahogy általában mindenkinek az életben, csak egy kis szerencse kell, hogy a Williams felébredjen.”