Jenson Button 2016 szeptemberében bejelentette, hogy 17 Forma-1-es szezon után szabadságra vonul, kihagy egy évet. A 2009-es világbajnok hivatalosan ugyan a McLaren versenyzője maradt, és ebben a minőségében helyettesítette is az idei Monacói Nagydíjon az Indy 500-on szerencsét próbáló Fernando Alonsót, mostanra a napnál is világosabb, hogy a 37 éves angol az F1-be már nem tér vissza.

Button a hétvégi Japán Nagydíjon személyesen is ott van a McLaren-Honda színeiben, az újságíróknak pedig a szabadságról és a jövőt illető terveiről is nyilatkozott.

“Nagyon jólesett ez az év és igazán szükségem is volt rá” – mondta a nagyrészt az USA-ban töltött idei évről. “Sok minden történt a karrierem során, amit nem is tudtam feldolgozni menet közben. Szükségem volt erre az évre, hogy egy kicsit meghányjam-vessem a dolgaimat magamban. Jó volt.”

“Igen, Monacóban indultam. A futam felejtős volt, az időmérőt viszont imádtam. Ezekkel a fenevadakkal Monaco utcáin… A másik futam, ami igazán különleges, az épp ez, szuper lehet a 2017-es autókkal Szuzukában vezetni. De hogy hiányzik-e az F1? Nem. A versenyzés viszont már újra hiányzik. Tavalyra egy kicsit kiszerettem már az autóversenyzésből, talán egy évvel tovább maradtam az F1-ben, mint kellett volna.”

Button szeptemberben a Honda színeiben egy GT-járgánnyal részt vett a szuzukai 1000 km-es hosszú távú versenyen, ami egészen fellelkesítette.

“Jó eredményt nem értünk el, mert minden lehetséges probléma előjött, de a végén úgy éreztem, újra beleszerettem a versenyzésbe. Imádtam! Amint vége volt, azonnal szerettem volna újra autóba ülni és újra végigcsinálni az egészet. Rég éreztem utoljára ilyesmit! Jövőre versenyezni fogok valahol. Még nem tudom, hol, lehet, talán Amerikában, talán Európában, talán Japánban. Teljes szezont, komoly programot szeretnék, és van is pár lehetőség.”

Az angol elmondta, hogy Európában a hosszú távú világbajnokság (WEC), az USA-ban az IMSA-széria – leegyszerűsítve a WEC amerikai megfelelője – érdekelné, de csakis úgy, ha a csúcskategóriában (LMP1, DP) vezethetne, mert azt egyszerűen nem tudná elviselni, ha azok egyszerűen elhúznának mellette, amíg ő egy GT-autóban “tötyög”. Az Indycart és a Forma-E-t kizárta.

“Ezek nem érdekelnek. Az Indycarban van pár szuper pilóta, de én be vagyok szarva tőle. El se hiszem, hogy ők még mindig mennek. Van vér a pucájukban! De én bottal se piszkálnám meg. Nem hiszem, hogy ez kellene nekem a pályafutásom mostani szakaszában. A Forma-E-nek megvan a létjogosultsága, nagyszerű dolog a gyártók számára, gyakorlatban próbálják ki a technológiát, egyre fejlődni fog, de engem nem izgat.”