A Forma-1-ben 2013-ban létrehozott Stratégiai Munkacsoportban hat csapat, a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a McLaren, a Williams és a Force India, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1 jogtulajdonosának képviselőiből álló szabály-előkészítő kupaktanács, amelyben az alakulatok egy-egy, az FIA – pontosabban Jean Todt elnök – és a jogtulajdonos – a Liberty Media képviseletében Chase Carey vagy Ross Brawn – hat-hat szavazattal rendelkezik.

A Munkacsoportban tagsággal rendelkező alakulatok a múlt hétvégén Szepangban tartott ad hoc megbeszélésük után most levélben fordultak a két másik félhez, hogy tisztázzák a fórum jövőjét, esetleges feloszlatását.

Az ok kettős: a Stratégiai Munkacsoport ülésein az idei évtől az eddig kihagyott csapatok is részt vesznek megfigyelőként, így tulajdonképpen felesleges köröket futnak, mielőtt az elkészült javaslatokat a szabályokat véglegesítő, a csapatok, az FIA, a jogtulajdonos, a szponzorok, a gumiszállító és a versenyszervezők képviselőit is tömörítő Forma-1-es bizottság elé kerülnének, másrészt, míg a múltban Bernie Ecclestone általában a csapatokkal szavazott, a Liberty az FIA felé húz, így azok úgy érzik, háttérbe szorulnak.

F1: Feloszlatná magát a Stratégiai Munkacsoport? 1

A Munkacsoport következő, novemberi ülése előtt elküldött levélben a fenti mellett az FIA-tól a Renault-hoz készülő Marcin Budkowski ügyét is felvetik a csapatok, valamint a 2017-es pénzdíjak kérdését is vitára terjesztik.

Utóbbi lényege, hogy az F1-et 2017 elején felvásárló Liberty Media új kezdeményezéseinek, rendezvényeinek – mint a londoni F1 Live dzsembori – költségei miatt a sportág profitja csökkenni fog, ami a csapatok között szétosztandó alap zsugorodásával is jár.

A csapatonként 1-2 millió fontos csökkenés kapcsán a Munkacsoportban szeretnék megvitatni, hogy valóban a “közösből” kell-e az ilyesmiket finanszírozni, vagy inkább a Liberty külön invesztáljon az újításokba.