A pénteki első szabadedzés után az F1-es eseményeket elkerülte az első a Maláj Nagydíj hétvégéjén, azonban a vasárnapi start előtt még nedves volt a pálya egy korábbi zuhét követően.

A Force Indiánál azt mondják, több csapat is szabályt szegett a verseny előtt, amikor – az általában szárazjeges hűtésre használt – levélfúvókkal felszárították az autóik rajkockáit, annak ellenére, hogy a szabályzat 22.3-as pontja szerint “a pályán való vezetésen kívül tilos bármilyen más módon megváltoztatni a pálya felületének tapadását”.

A csapatigazgató, Otmar Szafnauer elmondta, hogy rögtön jelezték a dolgot a versenyigazgatásnak, ám semmilyen reakció nem érkezett:

“A csapatok fele szárítgatta a pályát, ami tilos, mi nem is tettük. Mi követtük az előírásokat, mások meg nem, amivel sokkal jobb rajtot is vehettek, mint mi a nedves oldalról. Úgy emlékszem, a McLaren volt az egyik szárítgatós csapat.”

F1: A fél mezőny csalt a rajtnál? 1

“Mi azonnal jeleztük is a dolgot az FIA felé. Nem Charlie-val (Whiting, versenyigazgató) beszéltem, hanem már FIA-tisztviselőkkel, eléggé elképedtek, nem tudom, mi lesz majd. Mi már ott, a rajtrácson rámutattunk, hogy mi folyik. Ez tilos. De sokan csinálták és előnyük is volt emiatt a rajtnál” – magyarázta a Motorsport.comnak.

Mivel a Forma-1-es Maláj Nagydíj eredménye mostanra hivatalos, az FIA ebben az esetben már nem fog lépni, azonban biztosan téma lesz a dolog a csapatvezetők jövő heti, szuzukai megbeszélésén, a felügyelőszervezet pedig minden bizonnyal szabálytisztázást, irányelvet ad ki a kérdést illetően.