A Forma-1-es Maláj Nagydíj második szabadedzése 20 perccel megrövidült, miután a haasos Romain Grosjean nagy sebességgel csapódott a gumifalba azt követően, hogy jobb hátsó gumiját gyakorlatilag leszakította a nem sokkal korábban Valtteri Bottas Mercedese által felrántott csatornafedél.

Bár az állandó versenypályákon csavarokkal, az utcai helyszíneken általában hegesztéssel rögzítik ezeket az elemeket, nem először okoz gondot a vízelvezetők fedele, az pedig kész csoda, hogy eddig mindenki megúszta sérülés nélkül, hiszen az akár több kilós acéldarabok életveszélyes vagy akár végzetes sérülést is okozhatnának, ha a pilóta fejét-nyakát találják el.

A 2005-ös Kínai Nagydíjon a mclarenes Juan Pablo Montoya Grosjeanhoz nagyon hasonlóan járt, egy ugyanúgy kiálló csatornafedélre futott, azonban a gumija nem robbant le úgy, mint a franciáé most, a fémdarab ellenben szétverte az autó alját, véget vetve a kolumbiai versenyének.

A most következő esetről nincs konkrét felvétel, de Rubens Barrichello a 2010-es Monacói Nagydíjról szintén azért búcsúzott, mert a bal hátsóját megütötte egy kilazult csatornafedél a Ste. Devote utáni emelkedőn. A mögötte haladó Vitantonio Liuzzi szerencséjére a Williams nem repítette el a fémdarabot. (A brazil veterán amúgy nem segített a helyzeten azzal, hogy a bukás után kidobta kormányát az autóból, amire aztán azonnal rá is hajtott a HRT-s Karun Chandhok.)

Jenson Buttonnak már nem olyan szerencsés, mint Liuzzi, a 2016-os Monacói Nagydíj első szabadedzésén a Nico Rosberg Mercedese által kimozdított csatornafedél egyenesen feléje repült, óriási mázlija volt az angolnak, hogy nem pár arasszal arrébb, a feje irányába…