A szezon elején a 2016-os bajnoki cím megnyerése után váratlanul visszavonult Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottasszal jól választott a Mercedes, a finn pilóta az idény elejétől szállította a dobogós helyezéseket, ráadásul két futamot is nyert.

A nyári szünet utáni első versenyen, a Belga Nagydíjon elért 5. helye miatt ugyan hátrányba került a két igazi éllovashoz, Lewis Hamiltonhoz és Sebastian Vettelhez képest, de a Szingapúri Nagydíjat követően még mindig matematikai esélyes, a ferraris német nullázása után pedig tőle nincs is olyan messze (263, 235 és 212 pont).

Vettel elkapása a reális lehetőség, ugyanakkor Bottas egyelőre azt még csak másodlagos, minimális célnak tekinti:

“Az biztos, hogy egyértelműen nem hoznám az idei évre kitűzött célomat, ha mögötte végeznék, de ha úgy alakulna, miközben megnyerjük a konstruktőri címet, az vigaszt jelentene. De nem azért vagyok itt, hogy a 3. legyek, határozott célom, hogy a bajnoki címért küzdjek, amíg csak lehetséges.”

“Innentől Seb és Lewis előtt kellene végeznem a versenyeken, hogy életben tartsam az esélyeimet. De ha nem lehetek első, akkor második akarok lenni, ha második nem lehetek, akkor harmadik és így tovább. Mindenképp a lehető legtöbbet akarom kihozni az évből, mindig magasra célzok. Semmiképp sem a harmadik hely a célom” – magyarázta.