A Forma-1 irányítását 2017 év elején átvevő amerikai Liberty Mediánál kezdettől fogva nem csináltak titkot belőle, hogy a jelenleg érvényben lévő szerződések 2020-as lejárta után meg kívánják reformálni a sportág pénzügyeit, mind a bevételek elosztását – egyenlőbb, arányosabb megközelítés –, mind a csapatok költekezését illetően.

A német Sport Bild úgy tudja, a Liberty 2021-től szeretne kiadási plafont bevezetni, és magáévá tette a nemrég a Force India által is említett, csapatonként évi 150 millió eurós limitet, amelyen túl 50 millió mehetne a versenyzők fizetésére, valamint a marketing- és repiköltségekre.

“Ez az összeg számunkra még emelkedés is jelentene, gondokat a nagycsapatoknak okozna” – mondta a Haas-csapat alapító-tulajdonosa, Gene Haas, utalva arra, hogy a nagyoknál ma már 1000 fő feletti létszámok vannak, a kiadási plafon miatt pedig tömeges leépítésekre kényszerülhetnének. “Itt ütköznek majd komoly akadályba az új tulajdonosok, ezt nem lehet egyről a kettőre megoldani” – tette hozzá.

Megoldás lehetne a 2021 előtt elinduló, fokozatos program, amire a Mercedes például nyitott lenne:

“Úgy gondolom, hogy mindannyian ugyanabban a pénzügyi valóságban élünk, láthattuk, hogyan nőttek drámai módon a csapatok az évek során, és mindannyian belátjuk, hogy valahogy korlátot kellene szabni. Még nagyon az elején tartunk az egyeztetéseknek, de szerintem nincs nagy ellentét” – mondta Toto Wolff csapatfőnök.