Felhős, de száraz, enyhe időben (21 Celsius-fokos levegő- és 31 fokos aszfalthőmérséklet) sorakoztak fel a Forma-1-esek a rajtrácsra a nyári szünet utáni első forduló, a Belga Nagydíj startjához Spa-Francorchamps-ban.

Az élről a szombaton 68. pole-jával Michael Schumacher rekordját beállító mercedeses Lewis Hamilton, mellőle a bajnoki éllovas, frissen újraszerződött ferraris Sebastian Vettel indulhatott. Mögülük finn csapattársaik, Valtteri Bottas és a héten szintén szerződést hosszabbított Kimi Räikkönen, majd a Red Bull-pilóták, Max Verstappen és Daniel Ricciardo, a renault-s Nico Hülkenberg, a Force India párosa, Sergio Perez és Esteban Ocon, valamint a mclarenes Fernando Alonso kezdhetett a top10-ben.

Alonso ugyan csak a 11. lett a kvalifikáción, de több pilótát is büntettek, az eredeti 10., a renault-s Jolyon Palmer sebességváltó-csere miatt a 15. helyre esett vissza. A hat büntetett pilóta közül a “győztes” a hazai McLaren-újonc, Stoffel Vandoorne volt, ő a hajtáslánc különböző elemeinek cseréi után 65 helyes bukással került az utolsó rajtkockába.

Az első etapra az első 14 az ultralágyakkal futott neki, az utolsó hatból Pascal Wehrlein a lágyat, a többiek a szuperlágyat tették fel.

Rajt/1. kör: A lámpák kialvásakor Hamilton jól lépett el, mögötte a többiek szintén, az első hat megtartotta a pozícióját, Fernando Alonso viszont egészen a 7. helyre, a nagyok mögé lépett fel, ám a kör végén, a Buszmegálló sikánban Nico Hülkenberg megelőzte.

2. kör: Alonso a Kemmel egyenesben szélárnyékból visszatámadott, a csatába pedig még Esteban Ocon is bekapcsolódott, a Les Combes bejáratához hárman érkeztek meg. Alonso visszavette a 7. helyet.

3. kör: Hülkenberg visszaelőzte Alonsót, a top10 sorrendje: Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso, Ocon és Perez. A sauberes Pascal Wehrlein kiesett.

4. kör: Ocon is elment Alonso mellett.

5. kör: A Kemmelen a másik Force Indiá-s, Perez is megelőzte Alonsót, a Honda-motor egyszerűen nem tudta tartani a lépést.

6. kör: Alonso visszaesése tovább folytatódott, Romain Grosjean is elment mellette, a spanyol ki is esett a pontszerző helyekről. A spanyol a rádión azt mondta, szégyen a helyzet.

8. kör: Csak a szokásos: Max Verstappen alatt elromlott a Red Bull, a Kemmelen a szurkolók narancs tengere előtt félreállt, kiszállt. Idén hatodszorra nem tudott versenyt befejezni a holland. Az ötödik helytől lefelé mindenki előrébb lépett egyet, Alonso újra a 10. lett.

9-12. kör: Egymás után zajlottak a kerékcserék, a fél mezőny megjárt a bokszutcát, az első hat még nem járt kint.

13. kör: A vezető Hamilton lágyakra váltott, Vettel nem követte, kint maradt, hogy megpróbáljon előnyt kiautózni. A mercedeses angol a 4. helyre tért vissza. Räikkönent vizsgálat alá vonták, amiért nem lassított megfelelően a Verstappen miatt előkerült sárgáknál.

14. kör: Bottas is lágy gumikra váltott, az 5. helyre ért vissza a pályára. Perez a Kemmelen bravúrosan fűzte át magát egyszerre Grosjean és Kvjat között, de túlvállalta magát, a Le Combes-ot kénytelen volt átvágni. A 9. lett a mexikói.

15. kör: Vettel is kereket cserélt, lágyakat vett fel. Odakint Hamilton friss gumikon az Eau Rouge kijáratánál elment Räikkönen mellett.

16. kör: A ferraris finn is megkapta a lágy szettjét, Perezt közben vizsgálat alá vonták a korábbi incidens miatt, míg Räikkönennek 10 másodperces stop&go büntetést osztottak ki a sárga zászlók figyelmen kívül hagyásáért.

18. kör: Räikkönen letöltötte a büntetést, a legtovább kint maradó Sainz is kereket cserélt, a top10 sorrendje ezután: Hamilton, Vettel, Bottas, Ricciardo, Hülkenberg, Ocon, Räikkönen, Perez, Sainz és Grosjean.

19. kör: Pereznek 5 másodperces időbüntetést adtak, de a mexikói ezt nem nagyon bánta, hiszen eddigre kiautózott majdnem ennyit Grosjean előtt. Räikkönen megelőzte Ocont, fellépett a 6. helyre.

22. kör: Féltávra beállt a mezőny.

25. kör: Räikkönen utolérte és megelőzte Hülkenberget, elvette az 5. helyet a némettől.

26. kör: Perez kereket cserélt, a Force India a többségtől eltérően kétkiállásos stratégiát vitt. Fernando Alonso is kiment a bokszba, de ő be is állt a garázsba, feladta a versenyt.

28. kör: Perezhez hasonlóan Ocon is megkapta a második szett ultralágyát, a pályán egymásra akadtak, a mexikói a 10., mögötte a francia a 11. helyen.

29. kör: A Force Indiá-sok nem bírták ki balhé nélkül: Perez az Eau Rouge előtt a falra szorította az előzni próbáló Ocont, a francia autójáról letört az első szárny bal vége, a mexikói jobb hátsó defektet kapott. Az Eau Rouge-t és a Kemmelt beterítették a leszakadó törmelékek, beküldték a biztonsági autót.

30-32. kör: A safety cart kihasználva gyakorlatilag mindenki kereket cserélt, az élen Hamilton lágyakat, Vettel és Räikkönen viszont a sokkal gyorsabb ultralágyakat kapta meg a hajrára. A top10 sorrendje a biztonsági autó mögött: Hamilton, Vettel, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean, Massa, Magnussen és Ocon.

33-34. kör: A 33. kör végén távozott a biztonsági autó, Hamilton gyorsításokkal-lassításokkal próbálta megzavarni Vettelt, de a német a nyakán maradt, a Kemmelben támadni is kezdte, de nem bírt vele. Mögöttük Ricciardo és Räikkönen Schumachert és Häkkinent idézve egyszerre előzte meg Bottast.

35. kör: Hamilton óriási tempót diktálva menekült Vettel elől, sikerült is DRS-távolságon kívülre kerülnie.

37. kör: A top10 sorrendje: Hamilton, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Massa, Ocon, Sainz.

42. kör: Vettel 1:46,577-tel új hivatalos körrekordot futott, de Hamiltonhoz továbbra sem tudott elég közel kerülni.

43. kör: Perezt kihívták a garázsba, véget ért a versenye.

44. kör: Vettel egyszerűen nem tudott újra támadási pozíciót kialakítani, így végül csak hátulról figyelhette, ahogy a Mercedes angolját elsőként intették le a kockás zászlóval. Hamilton megszerezte pályafutása 58. győzelmét, a bajnokságban 7 pontra csökkentette a hátrányát. A 3. a Red Bull-os Daniel Ricciardo lett.

A további pontokon Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, a 8 helyet javító Massa, Ocon és a Toro Rossó-s Carlos Sainz osztozott.

A bajnokság a jövő hétvégén az utolsó európai futammal, az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

 

Élő: Forma-1 Belga Nagydíj 1