1998-ban talán minden idők legőrültebb, legkaotikusabb Belga Nagydíját rendezték.

19 évvel ezelőtt a 17 fordulós szezon 13. állomása volt Spa, ahol a pole-t a Michael Schumacherrel a bajnoki címért küzdő mclarenes Mika Häkkinen foglalta el, mellőle csapattársa, David Coulthard indult, Schumi a 4., a másik ferraris, Eddie Irvine az 5. rajtkockába állt, a 3. helyet a jordanes Damon Hill szerezte meg.

A verseny napjára leszakadt az ég az Ardennekben, a mezőny özönvízben rajtolt el. Nem jutottak messzire, a La Source-nál Coulthard megpördült, a pályán keresztbe csúszó McLaren pedig pokoli láncreakciót indított el, szinte egy autó sem úszta meg épségben, röpködtek a kasztnidarabok, a kerekek. Az őrületes tömegbalesetet mindenki megúszta sérülés nélkül, de az egy órával későbbi második rajtra már csak 15 autó állt ki a pályára.

Gyorsan búcsúzott Häkkinen, aki Johnny Herberttel ütközött, ezután Hill vezetett egy darabig, de Schumacher nem sokkal később megelőzte és el is húzott. Ő sem örülhetett azonban sokáig, ugyanis az útjába került Coulthard. A műszakilag döglődő McLarennel haladó, körhátrányban lévő skótnak a csapat szólt, hogy engedje majd el a közelítő Schumachert, a német viszont nem látta a vízfüggönytől, hogy a lassító Coulthard közvetlenül előtte van, így ráfutott.

A garázsig ugyan eljutottak, de a végtelenül dühös Schumacher át is rohant a McLaren garázsába, hogy elégtételt vegyen. A Coulthardot gyilkossági kísérlettel vádló, kiabáló Schumit alig bírták kiterelni, hogy a skót a szerelés után újra kimehessen.

A pályán közben sorra hullottak a többiek is, míg Hill újra a mezőny élén haladt. Az 1996-os bajnok eddigre már másfél éve nem győzött – bár 1997-ben a Hungaroringen majdnem csodát tett az Arrowsszal -, így amikor a csapat első futamgyőzelmét bebiztosítani akaró Eddie Jordan arra kérte, hogy engedje el a gyorsan közeledő fiatal csapattársát, Ralf Schumachert, az angol nem engedelmeskedett. A Jordannél végül a pozíciók tartására utasították mindkét versenyzőt, és bár a leintésig az idegösszeomlás szélén álltak, végül kettős győzelmet ünnepelhettek.

A hat befutó közül a sauberes Jean Alesi állhatott még a dobogóra.

Időmilliomosoknak itt a teljes futam

Hogy hoz-e ilyen izgalmakat a most következő Belga Nagydíj? Nem valószínű, de Spában ritkán van igazán unalmas futam, így bízhatunk benne, hogy a nyári szünet után jól szórakozhatunk majd vasárnap.