Az autóversenyzés igazán veszélyes üzem, a Forma-1 pedig az egyik leggyorsabb és legnépszerűbb mind közül. A száguldó cirkusz mezőnyének már egészen korán szüksége lett volna rá, de a biztonsági autót mégis csak a 70-es évektől vezették be folyamatosan. Leginkább erős esőzés vagy baleset miatt érkezik meg a pályára, hogy a versenytempónál alacsonyabb sebességgel együtt autózzon a mezőny a vészhelyzet elhárításáig. Ma már ezüst, háromágú csillagot viselő autókat láthatunk a mezőny élén, de ez nem volt mindig így. A nagy limuzintól az erős kisautón át egészen a komoly sportkocsiig terjedt a skála.

Porsche 914

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 1
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 2

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 10
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 11
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 12
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 13
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 14
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 15
7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 16
Fotó megosztása:

Opel Vectra

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 17

1994-ben került pályára az összkerekes Opel Vectra, mely állítólag szerepet játszott Ayrton Senna balesetében is a San Marinó-i futamon. A pletykák szerint túl lassú volt az Opel, ami miatt nem tudták kellő hőmérsékleten tartani a gumikat a versenyzők.

Fiat Tempra

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 18

Az 1993-as Brazil Nagydíjon jelent meg a Fiat Tempra biztonsági autó, melynek ablakában még Ayrton Senna is utazott. Ebben az évben már sokat szigorodtak a biztonságra vonatkozó szabályok. A bordó Temprát 2 literes, négyhengeres benzinmotor hajtotta.

BMW M5

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 19

200 000 néző figyelte az első magyar Forma-1-es futamot, mely nemcsak a Hungaroringen volt úttörő, hanem ez volt az első futam a vasfüggöny mögött. Bernie Ecclestone számára is áttörés volt. A biztonsági autót 1986-ban a BMW szolgáltatta, az első vérbeli M5-ös húz el a pályán, mely korának egyik leggyorsabb limuzinja volt.

Lamborghini Countach

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 20

A 80-as évek elején több Monacóban rendezett futamon is használtak Lamborghini Countach biztonsági autókat. A V12-es motorral szerelt sportkocsinak nem okozott gondot megfelelő tempót diktálni a versenygépek előtt.

Renault Clio Williams

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 21

A picike Renault Clio Williams ’96-ban jelent meg a pályákon, már nevéből adódóan is illő volt a mezőnyhöz közel férkőznie. A közel 150 lóerős 2 literes motorral szerelt ferdehátú nem sokáig volt ebben a szerepben, hiszen utána megjelent az első Mercedes safety car.

Porsche 911 GT2

7 különleges biztonsági autó, mert nem csak Mercedes volt az F1-ben 22

1995-ös spai futamon lépett pályára a Porsche 993-as Michael Schumacher és Damon Hill találkozása miatt. A 3,6 literes, léghűtéses boxermotorral szerelt 911 GT2-es 450 lóerős és mivel kifejezetten homologizációs céllal épült, ezért ideális helye volt a versenypályán.