Felipe Massa 2002-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, mára a sportág történetének egyik egyik legtapasztaltabb versenyzője a 36 éves brazil. A korábbi Sauber- és Ferrari-, jelenlegi Williams-versenyző veterán a Motorsport.comnak adott friss interjújában arról beszélt, hogy az F1 változásai ellenére a kritikák nem igazán változtak.

“Amikor én kezdtem, nagyon nehéz volt az előzés, DRS sem volt, mindenki ugyanarra panaszkodott: előzések kellenének; nem tudjuk követni az elöl haladó autót; a nagycsapatoknak sokkal több pénze van a többieknél; túl drága az egész. Mi változott? Nem igazán látok változást.”

“Akkoriban talán még többet költöttek a csapatok, de az élmenők és az utolsók közti különbség akkor is óriási volt és ma is az. Remélhetőleg a jövőben tényleg változni fognak a dolgok, de én nem láttam változást.”

“Az autók mások, de a mentalitás, a versenyzéshez való hozzáállás, az, hogyan próbáljuk kihozni a maximumot belőlük, ma is ugyanaz. Az autók, a szabályok, a gumik, a motorok mások, de Forma-1-es versenyzőként mindig az a cél, hogy a legjobb legyél és a maximumot hozd ki az autóból. Ez mindig is így volt az F1-ben, semmit sem változott, amióta itt vagyok.”

Mindig is ez volt a Forma-1 baja 1

Massa úgy véli, fontos változás volt a tesztelés 2009-es drasztikus korlátozása. A brazil 2001 és 2008 között 260 tesztnapon vezetett, 2009 óta összesen 66-on – a korábbi időszakban gyűjtött tapasztalatok még ma is hasznosak.

“Az autóval szerzett tapasztalat, a gép iránti tisztelet így több és az ember néha már azelőtt látja a dolgokat, mielőtt bekövetkeznének. De a fiatal pilóták is lehetőséget kapnak, tanulnak, versenyeznek és jó munkát végeznek. Szóval lehet, hogy tapasztaltabb vagyok, de nem hiszem, hogy akkora a különbség, egy jó versenyző mindig jó versenyző.”