A korábban a Renault-t irányító Vasseurt a héten nevezték ki a Sauber élére, a szakember első dolga lesz, hogy megvizsgálja, milyen feltételekkel állapodott meg az istálló előző vezetése a Hondával. A McLaren teljesítményét látva a csapat mögött álló befektetők már nem lelkesednek igazán a japán motorokért, ez lehetett az egyik oka az előző csapatfőnök, Monisha Kaltenborn eltávolításának is.

“A Honda-kérdés nagyon is napirenden van, elsőként ezen fogok dolgozni” – mondta Vasseur. “Gyorsan át kell rágnunk magunkat ezen a kérdésen. Annak fényében, amit a McLarentől hallok, ijesztő jövőnk is lehet.”

Vasseurt a Sauber tulajdonosa, azaz a Marcus Ericsson mögött is álló Longbow Finance nevezte ki az alakulat élére, a megbízása arról is szól, hogy fejlődő pályára állítsa a csapatot.

“Megkaptam a felhatalmazást, hogy felfuttassam a csapatot, és újra rendszeres pontszerzővé tegyem. Ez izgalmas kihívás. A Longbow sok pénzt tesz ebbe a projektbe, precíz, több évre szóló terv állt össze.”

“Szabad kezet kaptam a projekthez, a csapat motivált, a múltban pedig már többször bizonyította képességeit.”

Vasseur Hondával kapcsolatos bejelentését árnyalja, hogy elképzelhető, nemcsak a Sauber akar szabadulni a Hondától, hanem a japánok is az F1-től. Több forrás szerint az csak ürügy, hogy a megállapodást tető alá hozó Kaltenborn távozására hivatkozva akar kihátrálni az üzletből a Honda, valójában tényleg komoly opció lehet az F1-ből való kiszállás.

Az Auto, Motor und Sport szerint a Honda legkésőbb októberben dönti el, hogy megy vagy marad, Fernando Alonso is eddig adott határidőt magának a jövőjével kapcsolatos kérdések tisztázására. A Honda a legfrissebb fejlesztések működőképességétől teszi függővé a maradást: a japánok 35-40 lóerős pluszt várnak, ha ez nem jön össze, illetve a megbízhatóság sem javul, a Honda inkább lezárja ezt a kalandot.