A 2017-es Forma-1-es szezon eddigi kilenc fordulója után a ferraris Sebastian Vettel 171 ponttal vezeti az egyéni bajnokságot, mögötte 20 ponttal lemaradva következik a mercedeses Lewis Hamilton (151 p.), utána az ő csapattársa, Valtteri Bottas 35 pont hátránnyal (136 p.).

A Red Bull pilótái közül az elmúlt öt hétvégén ragyogó dobogó szériát hozó Daniel Ricciardo 64 pontos lemaradással a 4. (107 p.), míg a kiesést kiesésre halmozó Max Verstappen tőle is 62 egységgel lemaradva (45 p.) a 7.

Ha az idény úgy folytatódik, ahogy eddig alakult, azaz Vettel, Hamilton és Bottas egymástól pontokat rabolva csatázik, Ricciardo pedig további jó eredményeket hoz, nem zárható ki, hogy előbb-utóbb ő is az esélyesek közé keveredjen, de a Red Bullnál kizárták, hogy ennek kedvéért az ausztrál segítésére, elengedésére utasítanák Verstappent.

“Mostanra nem tekintjük magunkat bajnoki esélyeseknek. Egyszerűen minden hétvégén mindent bele akarunk adni, szeretnénk behozni a teljesítménybeli lemaradást. Abszolút szabad marad a verseny a pilótáink között. Ha Ricciardo 15-20 pontnyira lenne, más lenne a történet, de a szezon felénél bírt 64 pontos hátránynál nagyon optimistán kellene néznünk a dolgokat, hogy csapatutasításokhoz nyúljunk!” – magyarázta a csapatfőnök, Christian Horner.