Miután június elején a spanyolországi Valenciában hat és fél év kihagyás után egy nap alatt 115 kört tett meg a Lotus, 2012-es Forma-1-es autójával, Robert Kubica számára az elérhetetlen álomból reális, elérhető céllá változott az F1-es visszatérés.

A teszt után a Renault a goodwoodi Sebességfesztiválon F1-es bemutatót bízott Kubicára, hamarosan újabb tesztje is lesz (pletykák szerint nálunk, a Hungaroringen), előtte pedig a csapat szimulátorában gyakorolt a 2017-es modellel.

“Az idei konfigurációban próbálhattam ki az autót. Jól ment a nap, de nem szeretnék részletekbe menni. De igen, lehetőséget kaptam. Elégedett voltam és a csapat is elégedett volt velem” – nyilatkozta a Sky Italiának.

A tesztlehetőségek, a felkészülési program alapján a Renault is komoly lehetőségként tekint Kubica versenyzőként való alkalmazására, nem kizárt, hogy a lengyel jövőre megkapja Jolyon Palmer helyét. Kubica azért igyekszik nem beleélni magát a visszatérésbe:

“Ha összejön valami, nagy örömöt jelent majd, de nem szabad elszállnom. Valenciában hatalmas lépést tettem, és ezután is lépésenként kell haladnom. Bízom benne, hogy egyre közelebb jutok majd az álomcélhoz, ezt nem is titkolom.”

Kubica a 2006-os Magyar Nagydíjon mutatkozott be a Forma-1-ben, a BMW Sauber a kirúgott Jacques Villeneuve helyére ültette be, első futamán pontszerző helyen ért be – de műszaki szabálytalanság miatt utólag elvették ezt –, második versenyén már a dobogóra állt. 2008-ban futamot nyert, sokáig sötét lóként még a bajnoki versenyben is ott volt. A BMW 2009. végi kiszállása után a Renault-hoz igazol, de a 2011-es téli tesztszezonban súlyos, életveszélyes balesetet szenvedett egy helyi jelentőségű olasz ralin. Jobb karja összeroncsolódott, kis híján amputálni kellett.