Fernando Alonso a bakui hétvégén megszerezte a McLaren első idei pontjait, de a spanyol elsősorban nem emiatt távozott elégedetten Azerbajdzsánból. Úgy tűnik, hogy a spanyol pilóta jövőjével kapcsolatban eldőlhetett néhány fontos kérdés, ő maga legalábbis erre utalt.

“A bakui volt a legpozitívabb hétvége számomra ebben az évben” – fogalmazott a spanyol. Amikor arról kérdezték, hogy ez a jövőjére vonatkozik-e, Alonso villantott egy széles mosolyt, és igennel felelt.

Úgy tudni, hogy Alonso több csapatnál tárgyalt Bakuban. Ami biztos, hogy menedzsere, Flavio Briatore a Mercedes-fejesekkel, azaz Niki Laudával és Toto Wolffal fotózkodott, ő maga a Renault-nál folytatott kicsit sem titkos tárgyalást. Ehhez képest most úgy tűnik, hogy nem kizárt Alonso Ferrarihoz való visszatérése sem.

Erről maga Briatore beszélt, de persze lehet az egész elterelés is. “Miért zárnánk ki a Ferrarit? Fernando mindenkivel jól kijött ott, az egyetlen, akivel nem, Marco Mattiacci volt” – mondta Briatore. Mattiacci 2014 áprilisától novemberig volt a Ferrari csapatfőnöke, Alonso ekkor döntötte el sokak meglepetésére, hogy a McLarenhez igazol.

“Ebben az életben semmit nem lehet kizárni. Fernando egy kicsit olyan, mint Senna, akinek a maga idejében senkivel nem volt problémája. Csak egy autóra van szüksége, amivel nyerhet.”

“A Forma-1-ben most két győzelemre képes csapat van: a Ferrari és a Mercedes. A McLarenből csak másmilyen motorral lehet újra élcsapat.”

Alonso ferraris visszatérésére utalhat Bernie Ecclestone egyik friss nyilatkozata is. A sorozat egykori vezetőjét arról kérdezték, hogy ha jövőre esetleg felszabadulna egy hely a Ferrarinál, kit szerződtetne a csapat helyében. “Természetesen Alonsót” – felelte Ecclestone. “Ő minden idők egyik legjobb F1-es pilótája.”

A nagy kérdés, persze, hogy működne-e a Ferrarinál egy Alonso, Vettel páros, bár az is igaz, senki nem mondta, hogy a négyszeres bajnok biztosan a csapatnál marad. A jelenlegi eredmények alapján a búcsú ugyan nehezen elképzelhető, de a Forma-1-ben történnek váratlan dolgok, és tény, hogy Vettel szerződése az év végén lejár.

Bakuban Alonso volt az, aki azt jósolta, hogy az idén a vártnál jóval nagyobb mozgások lesznek a piacon. Vajon jelentheti-e ez azt, hogy Vettelt esetleg megkörnyékezte a Mercedes? Nem kizárt, az egyetlen ugyanis, aki nagyon diplomatikusan nyilatkozott Vettel bakui ütközéséről, éppen Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke volt…