A Mercedest még az idei szezon előtt gyanúsította meg a Red Bull azzal, hogy a csapat Q3-ban tapasztalható általános formajavulása egy trükknek köszönhető. Konkrétan annak, hogy a Mercedes valahogy motorolajat kever az üzemanyaghoz, a jobb égés miatt így gyorsul az autó.

Az idei szezon előtt az FIA külön szabályban tisztázta, hogy tilos a motorolaj üzemanyagként való felhasználása, de könnyen elképzelhető, hogy néhány csapat megtalálta a módját a szabály kikerülésének.

Legalábbis erre utal, hogy az Azerbajdzsáni Nagydíj előtt az FIA technikai részlegének vezetője, Marcin Budkowski levélben figyelmeztette a csapatokat a szabályra.

“Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy ahogyan azt számos korábbi megbeszélésen tisztáztuk, a technikai szabályzat értelmében a motorolaj üzemanyagként való felhasználása tilos” – áll a csapatoknak elküldött levélben.

“A kétségek eloszlatása érdekében a kizárólagosan felhasználható üzemanyag a benzin, amelynek összetételét a technikai szabályzat 19-es cikke tartalmazza.”

“Noha a szabályzat konkrétan nem határozza meg az F1-ben használt motorolaj karakterisztikáját, minden olyan adalék alkalmazására, amelynek célja az égés tökéletesítése, a technikai szabályzat megszegéseként tekintünk.”

A kérdés teljes és végleges tisztázása érdekében az FIA ígéretet tett arra, hogy a 2018-as szabályzat új ponttal egészül majd ki.