Egyelőre hivatalosan meg nem erősített sajtértesülések szerint a távozott a Sauber-csapat vezérigazgatói (csapatfőnöki) posztjáról Monisha Kaltenborn.

A svájci alakulatot 2012 óta a Forma-1 első női csapatfőnökeként irányító 46 éves indiai-osztrák jogásznő az ezredforduló környékén kezdett a hinwilieknek dolgozni, az évek során szépen, lassan lépdelt előre a ranglétrán, majd 2012-ben az alapító-tulajdonos Peter Sauber a részvények 33 százalékának átruházásával együtt a csapat vezetését is átadta neki.

Tavaly Kaltenborn vezényelte le a Sauber eladását, amellyel az összeomlástól mentette meg az alakulatot, és vezetése alatt a tavalyi nullázás után idén már pontot is szereztek annak ellenére, hogy a járgányban a tavalyi Ferrari-motor dolgozik. Szintén ő kötött szerződést a Hondával a 2018-ban kezdődő partnerségről.

Úgy tudni, Kaltenborn nem tudott együtt dolgozni a tulajdonos Longbow-t a csapatnál képviselő Pascal Piccivel, az ellentétek középpontjában a technikai szakemberek lecserélése/megtartása állt – a főnöknő változtatni akart, a tulajdonosok maradni akartak a jelenlegi gárdával. Mások elsődleges okként a versenyzők kezelését említik, a Longbow állítólag a svéd Marcus Ericsson előnyben részesítését várta volna el Pascal Wehrlein rovására.

A távozás formájáról ellentmondók az információk, a veterán svájci szakíró, Roger Benoit kirúgásról tud, míg hasonló kaliberű brit kollégája, Joe Saward közös megegyezést említ.

Kaltenborn pótlására csapaton belül nincs egyértelmű jelölt, a “piacon” van ugyanakkor a tavaly összeomlott Manort vezető Dave Ryan, a Renault-tól egy év után távozott Frederic Vasseur is. A Motorsport.com az egykori HRT-főnököt, az utóbbi években a WEC-ben privát csapatot működtető Colin Kollest említi.