A Forma-1-es Monacói Nagydíj versenybírói két pilótát is büntettek a vasárnap délutáni futam után különböző incidensek miatt.

A McLarennél Fernando Alonso helyett kizárólag erre a hétvégére beugró, F1-es szereplést soha többé nem tervező Jenson Button két büntetőpontot és háromhelyes rajtbüntetést kapott a “következő versenyére”, amiért egy nagyon csúnyán elnézett előzési kísérletben a Portier-kanyarban a szalagkorlátra borította a sauberes Pascal Wehrleint. A büntetés nem száll át a Kanadai Nagydíjra visszatérő Fernando Alonsóra.

A futam vége felé a Rascasse-ban Danyiil Kvjatot megtorpedózó, ezzel az orosz pilóta pontszerző helyről való kiesését előidéző Sergio Pereznek is két büntetőpontot, valamint egy 10 másodperces időbüntetést osztottak ki. Utóbbi nagyjából ugyanannyit ér, mint Button hátrasorolása, ugyanis a Force India mexikói pilótája a 13. helyen az utolsó befutó volt.

A futam után Kvjat érthetően idegesen nyilatkozott Perezről:

“Tisztában voltam vele, hogy Pereznek frissebb gumijai vannak, láttam, mit csinált Vandoorne-nal, szóval láttam, hogy a srác begőzölt. Egyszerűen igyekeztem védeni az ívemet, de ő nagyon messziről bevetődött, nem is láttam, hogy jön. Úgy próbált meg arrébb lökni, mintha Playstationön játszana, de ez a valóságban nem működik.”

“Szóval nagyon csalódott vagyok, teljesen eszetlen manőver volt. Én csak tettem a dolgomat, jó versenyt futottam, minden nyugis volt, hoztam a pontokat, de mindig van valaki, aki elb.ssza a napot, ma Perez volt az.”

Perez azt mondta, a rossz kezdés után mindent meg kellett próbálnia:

“A mai futamon kész rémálom volt már az első körtől. Akkor összeértem valakivel, megsérült az első szárnyam és ez elrontotta az egész versenyt. Kvjatnál láttam a rést, megpróbálkoztam vele, de sajnos nem volt elég hely, összértünk, amivel az ő versenyét is tönkretettem. De hogy őszinte legyek, amikor a friss gumikon a 10. helyen találtam magam, tudtam, hogy bánni fogom, ha nem próbálkozok.”