Míg a Forma-1-es Monacói Nagydíj időmérőjén Valtteri Bottas mindössze 45 ezred hátránnyal a 3. rajtkockát szerezte meg, Lewis Hamilton már a Q2-ben búcsúzott a 14. helyen.

A Mercedes angol pilótájának utolsó próbálkozását a mclarenes Stoffel Vandoorne balesete húzta keresztül, de a háromszoros világbajnok amúgy is teljesen elveszetten, a rádión panaszkodva vezetett, láthatóan bajban volt.

“Nem tudtuk eltalálni a beállításokat Lewis autóján, ezért katasztrofálisan sikerült az időmérőja. Bottas autója jobb volt, nagyon közel volt a második helyhez. Neki örülünk, Lewis eredményének viszont a legkevésbé sem” – mondta a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda.

A kvalifikáció után Hamilton elismerte, hogy nem feltétlenül Vandoorne balesetén múlott a jobb eredmény:

“Szerintem anélkül is nehéz lett volna továbbjutni. A kör talán épp elég lett volna az első tízhez, de ott nem tudtam volna az első ötbe kerülni ezzel a tempóval, az autó gondjaival. De jó látni, hogy Bottas ennyit ki tudott hozni az autóból, ez mutatja, hogy jól megy itt is a Mercedes. Csak rá kell jönnünk, hogy én miért nem jutottam addig. Egyelőre nem tudom, még nem beszéltem a csapattal, szóval nem tudom a pontos okot. De nagyon fura volt az autó, az biztos.”

Hamilton megerősítette, hogy az időmérőre sem sikerült megoldani a már a csütörtök9 edésen felbukkant gumikezelési problémákat: “Láthatóan nem sikerült, ezért is vagyok 14. A sárga zászló is szerencsétlenül jött ki, de ez van.”

Ami a futamot illeti, Jenson Button hátrasorolása miatt Hamilton a 13. helyről kezd, de nem remél sokat: “”Az időmérővel lőttek is a hétvégémnek, holnap csak körözgetek majd a tizenvalahanyadik helyen. Igyekszem annyit előrelépni, amennyit csak lehet, de itt nagyon nehéz előzni, szóval inkább csak vasárnapi sétakocsikázás lesz.”

Hamilton az egyéni világbajnokságban pillanatnyilag 6 pontos hátránnyal követi az éllovas Sebastian Vettelt, a ferraris német vasárnap a 2. helyről rajtol a futamon.