A 2010-es GP2-es bajnok Pastor Maldonado a venezuelai állami olajtársaság, a PDVSA tízmillióival megtámogatva 2011-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Williamsnél. A versenyző 2012-ben megnyerte a Spanyol Nagydíjat, de sokkal inkább baleseteiről, büntetéseiről volt hírhedt, és amikor 2015 végén kihátrált mögüle a PDVSA, az őt az előző két évben alkalmazó Lotus – vagyis már Renault – ejtette is.

A 32 éves versenyző egy friss interjúban azt állította, hogy 2017-re lett volna F1-es visszatérési lehetősége, azonban nem élt vele.

“Megvan a kellő tapasztalatom és lehetőségem is volt, hogy idén újra itt legyek. Közel álltam a visszatéréshez, de végül ellene döntöttem. Ha nincs jó érzésem a lehetőséget illetően, ha nem kapok garanciákat arra, hogy jól megyünk majd, akkor érdemesebb kihagyni a dolgot, ezért vissza is utasítottam az ajánlatokat” – nyilatkozta az Autosportnak.

Maldonado nem nevesítette a csapato(ka)t, de talán az összeomlás előtti Manorról és a Sauberről lehetett szó.

F1: Maldonadót visszahívták, de nemet mondott 1

Jó kérdés, hogy milyen pénzből finanszírozta volna a visszatérést a versenyző, hiszen a gazdaságilag a totális összeomlás, politikailag a polgárháború szélén álló Venezuela állami pénzt biztosan nem szánna rá.

“Elég húzós a helyzet, de remélhetőleg hamarosan kikeveredünk ebből a helyzetből és újra erős lesz az ország! De szerintem ez nem is olyan lényeges, nem Venezuela az egyetlen szponzor” – mondta erről.