Az idén a Forma-1-es Monacói Nagydíj helyett a legendás amerikai futamon, az Indy 500-on rajthoz álló Fernando Alonso a mai napon tesztel először az Indycarban az Andretti Autosporttal.

Alonso autója

A cél, hogy a kétszeres F1-bajnok spanyol első nekifutásra teljesítse a kötelező újoncorientációs edzést, amelynek keretében az Indianapolisban még sosem indult versenyzőknek legalább 10 kört kell megtennie 205-210 mérföld/órás (330-338 km/h), 15 kört 210-215 mph (338-346 km/h) és 15-öt 215 mph feletti tempóval.

Az autót az Andretti Autosport versenyzője, Marco Andretti melegíti-állítja be Alonsónak egy 10 körös shakedown keretében, utána következik a spanyol programja.

alonso_andretti_03

“Marco után jön Fernando, övé a nap fennmaradó része. Szeretnénk most letudni az újonctesztet, aztán a május 15-i felfrissítőn két szett gumival megcsinálhatja azt a tesztet is. Minden újoncnak jár egy oválos teszt a hivatalos Indy 500-as teszt előtt, ezzel élünk most” – magyarázta a Motorsport.comnak az Andretti Autosport csapatigazgatója, Rob Edwards.

“Az előírt sebességek a rendelkezésre álló leszorítóerő mellett viszonylag könnyen teljesíthetők lesznek. Az elképzelés az, hogy Fernandót eljuttassuk arra a szintre, hogy magabiztosan vezessen ilyen tempóknál, szóval az első napján nem lesznek durva beállítások. Főképp nem, ha hideg lesz az idő, ugyanis a sűrűbb levegő ugyan jobb leszorítőerőt biztosít, a gumikat viszont nehezebb a kívánt hőmérsékletre melegíteni” – tette hozzá a szakember.

alonso_andretti_06

Alonso egy kicsit késve érkezett az USA-ba, ezért a keddi, St. Louis-i tesztre nem ért oda, hogy testközelből figyelhesse meg a munkát, de a mai pályás bemutatkozás előtt az Andretti szimulátorán is gyakorolt.

Itt nézheted Alonso első Indy-tesztjét, a közvetítés magyar idő szerint 15.30-kor kezdődik.