A vasárnapi Orosz Nagydíjon a a Mercedesnél a visszavonult Nico Rosberg helyére ültetett Valtteri Bottas megszerezte első Forma-1-es futamgyőzelmét, méghozzá úgy, hogy a startnál mindkét Ferrarit megelőzte, majd a leintésig állta az őt üldöző Sebastian Vettel jelentette nyomást.

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda csak dicsérni tudta a finnt:

“Jól meglepett, ugyanis igen nehéz körülmények mellett, a jobb stratégiával versenyző Vettel ellen nyerte meg az eső futamát. Fantasztikus munkát végzett! Senkit sem láttam még ekkora nyomás alatt első versenyt nyerni. Ennél jobb futamot nem is teljesíthetett volna.”

A háromszoros világbajnok szerint az első győzelem jelentette áttörés után Bottas készen áll a további sikerekre:

“Mindig az első futam megnyerése a legnehezebb, tapasztalatból tudom. Emlékszem a sajátomra, Fittipaldi (Emerson, 1972 és ’74 bajnoka) utána felhívott, és mondta, hogy gratulál, a továbbiak már könnyebben jönnek majd, és ez így igaz. Én is ugyanezt mondtam most Valtterinek, a továbbiak már könnyebben jönnek. Már bizonyította, hogy képes győzni.”

Bottas csak 2017-re kapott szerződést a Mercedesnél, és Lauda szerint egy győzelem után még korai lenne a hosszabbításra gondolni:

“Az idei év a lényeg. Az a fő hogy idén is hozzuk a bajnoki címet. Az nem számít, melyikük győz. A jövő évről egyelőre nem beszéltünk. Valtteri tökéletes munkát végzett, pontosan ezt vártuk tőle. Egyértelműen jó emberrel pótoltuk Nicót.”