Kellemes, napos időben kezdődött meg a 2017-es Forma-1-es szezon negyedik időmérő edzése Szocsiban, a vasárnapi Orosz Nagydíjra a Ferrari szerezte meg az első két rajtkockát, Sebastian Vettel végzett az élen, mögötte Kimi Raikkönen és a mercedeses Valtteri Bottas futott be.

Sebastian Vettel

Jól kezdődött a ma délutáni időmérő edzés és viszonylag jól éreztem magam az autóban. Aztán a Q2-ben egy kicsit kiestem a ritmusból, de reméltem, hogy a második körömben nagyjából ráérzek, hogyan csináljam a Q3-at de elrontottam, blokkoltam, elvétettem az ütemet. A Q3-ban az első köröm nem volt túl szép, úgyhogy a végére hagytam és jó kört sikerült futnom az utolsó szektorban. Sikerült javulnom az előző körhöz képest is. Tudtam, hogy szoros lesz, és azt is tudtam, hogy én leszek az első, aki átmegy a célvonalon. Láttam, hogy jobb időt futottam Kimi korábbi idejénél, tehát azt gondoltam, hogy pillanatnyilag megvan az első hely, aztán egyből kérdeztem a rádión, hogy a többiek mit mentek. A versenymérnököm pedig mondta az időket, először Valtteriét, akinek nem sikerült javítania. Aztán amikor mondta, hogy megvan a pole, magamon kívül voltam az örömtől. Nagyon köszönöm a csapatnak, fenomenális volt az autó ma délután és nagyon nagy öröm újra kevés üzemanyaggal teljesen a határon autózni. Ha megvan a ritmus, akkor fantasztikus érzés. Köszönöm a csapatnak, mert ez tényleg igazi csapatmunka, mindkét autó az első sorból indulhat. Egyelőre csak a munka egy részét végeztük el, holnap jön a java, de ez egy fontos lépés és sikerült egy kicsit fejlődnünk. Lehet, hogy számunkra kedvezően változtak a pályaviszonyok, nem tudom. Nagyon jó eredmény ez és biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon büszke és nagyon boldog. Most kiélvezzük  a pillanatot, de pár óra múlva már a futamra koncentrálunk.

Az első három futam alapján szerintem nem indult rosszul a szezon, nyilván az időmérő edzéseken sokkal erősebb volt a Mercedes. Lehet, hogy a pályán múlott, vagy azon, ahogyan a gumival bántunk. Igazából mit számít, ha megvan a pole pozíció. Hatalmas teljesítmény ez, sikerült fejlesztenünk az autón erre a futamra és biztos vagyok benne, hogy holnap nagyon szoros lesz. Igyekszünk továbbvinni ezt a lendületet holnapra is.

Kimi Raikkönen

Nyilván szívesen lettem volna az élen, de sokkal jobb érzés volt vezetni az autót ezen a hétvégén. A kivezető körömön az utolsó szettemen forgalomba kerültem, nem sikerül jól felmelegítenem a gumikat. Az első köröm jobban sikerült a Q3-ban, utána nem jött ki olyan jól. Próbáltam az utolsó kanyarban visszahozni, de besokalltam. A korábbi kvalifikációkhoz viszonyítva igazából elégedett vagyok, de szerintem a pole-hoz megvolt mindenem. Azért az első sor nem rossz a csapatnak.

Valtteri Bottas

Szerintem egyértelműen látható az eredményből, hogy a Ferrari ma gyorsabb volt, közel voltunk a végén, de ez mégsem volt elég. Az igazat megvallva szerintem végig előnyben voltak egész hétvégén és sokkal többet tudtak kihozni az autójukból, főleg az ultralágy gumiból, mi viszont ezzel is küszködtünk tegnap. Már javítottunk a beállításokon, de úgy néz ki, nem eleget. Ettől függetlenül közel értünk, úgyhogy jól dolgozott a csapat, ott vagyunk a második sorban, de nyilván a holnapi nap számít igazán. A második soros rajt egyáltalán nem rossz, elég messze van az első kanyar.