A múlt hétvégi Kínai Nagydíj startjához a 2. helyről induló Sebastian Vettel a rajtkockájából balra kilógva állt be, hogy elkerülje a csúszós felfestéseket, jobban lőhessen ki.

A négyszeres világbajnok trükközéséért akkor nem járt büntetés, de a rivális csapatok, pilóták felháborodása miatt a történteket át kellett tekinteni. A pénteki bahreini versenyzői értekezleten heves vita zajlott, Lewis Hamilton, Fernando Alonso és Felipe Massa is kritizálta a sanghaji engedékenységet.

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting elmondta, hogy tavalyi Japán Nagydíjon Daniel Ricciardo által teremtett precedens alapján nem fújta le a rajtot és jelentette Vettelt, emellett “a fél mezőny” nem állt pontosan a rajtkockájában. Hozzátette, hogy pontos, centire kimért szabályt nem is lehetne betartatni, de a versenybírókkal folytatott megbeszélés alapján mostantól szigorúan veszik majd az ilyesmit, az ügyeskedés nagy valószínűséggel büntetést von maga után, azaz Bahreintől a “kockán” belül kell maradni.

charlie_whiting

“Charlie elmondta az álláspontját, azt mondta, hogy ha még egyszer olyan történik, mint amit Sebastian csinált, azt nem fogja megúszni az illető. Szerintem Sebastian esete necces volt, és ha Charlie még egyszer ilyet lát, abból büntetés lehet. Remélem, hogy nem lesz ilyen, mert vita lehet, hogy ki kapott büntetést és ki nem, hogyan lehetne ezt rendezni? Nehéz döntés lenne a stewardok számára” – mesélte a Force Indiá-s Sergio Perez.

A Bahreini Nagydíj magyar idő szerint délután 17 órakor kezdődik.