Miután az amerikai Liberty Media idén januárban megvásárolta a Forma-1 kereskedelmi jogait, első dolga volt, hogy leváltsa az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t. Az angolból “nyugalmazott elnököt” csináltak, helyét vezérigazgatóként Chase Carey vette át, a kereskedelmi ügyek vezetésére Sean Bratchest, a sportügyek irányítására pedig Ross Brawnt nevezték ki.

Ecclestone idén először utazott el Forma-1-es versenyre, a Bahreini Nagydíj paddockjában persze nyilatkozott is pénteken. Így beszélt az utódjairól, amikor arról kérdezték, hízelgőnek tartja-e, hogy három embert kellett kinevezni a helyére.

“Nem, idióta voltam” – kezdte. “Seannal még nem találkoztam. Ross beugrott hozzám 10-15 percre nagyjából egy hete, Chase-szel ma délelőtt is beszéltem. Kétszer-háromszor beszéltünk eddig. Pár dolgot kérdezett, amiben segíteni tudtam. Ha segítségre van szükségük, állok rendelkezésükre. Van kihez fordulniuk, nem úgy, mint nekem annak idején.”

“Nekem vinnem kellett a céget, hogy hozzam a pénzt a részvényeseknek, de nekik nincs ilyen problémájuk. Olyan ez, mintha a Starbucksot vették volna meg, a készbe ültek be, még az is megvan, mennyi tej kell a kávéba. Most csak egyben kell tartani, ami már van, és arra lehet építeni, mint például a közösségi médiával teszik. Én ezt nem tehettem meg, mert nem hozott profitot.”

f1_bahrein_edz_07

A 86 éves veterán elárulta, hogy a lemondatása derült égből villámcsapásként érte januárban. Ha előre tudott volna róla, talán ellenáll.

“Még a felvásárlás előtt megkérdezték, hogy maradnék-e még három évet, amire azt mondtam, hogy ha az egészségem bírja, bírom a munkát, akkor szívesen. Aztán egy nap hívott Chase, hogy találkozhatnánk-e délelőtt, mondtam, hogy persze. Akkor azt mondta, tudom-e, hogy lezárták a felvásárlást, én meg gratuláltam hozzá. Erre ő azt mondta, szeretné, ha távoznék a vezérigazgatói posztról, mert az neki kell.”

“Nem számítottam erre, mert előtte azt kérték, maradjak. De megvették az autót, vezetni is akarják, nincs ezzel semmi baj. Csinálhattam volna galibát, elővehettem volna a szerződésemet, hogy ezt nem tehetik meg (de nem tettem).”

f1_bahrein_edz_30

Ecclestone anak idején közismerten nem volt jó viszonyban az F1 sportügyeit ma irányító volt Benetton-, Ferrari- és Mercedes-fejes Brawnnal, de úgy tűnik, mostanra barátias a viszonyuk.

“Nemrég mondtam Rossnak, hogy legalább a megfelelő embert ültették a posztra, hiszen te vagy az F1 legnagyobb csalója, akarom mondani a legnagyobb csaló, aki nem bukott le. Mosolygott és elismerte, hogy igazam van. De nem is konkrétan csak rá értettem ezt, hanem arra, hogy miket csináltak a Ferrarinál és Flavióval (a Benettonnál).”

f1_bahrein_edz_41

Az angol üzletember Fernando Alonso idei Indy 500-as kalandjáról is nyilatkozott, megerősítette, amit amúgy is sejteni lehetett: ha ma is ő lenne az F1 ura, a spanyol nem mehetne Amerikába:

“Biztosan jó lesz neki. De én megpróbáltam volna lebeszélni a McLarent erről. Azt mondtam volna Alonsónak, hogy várd meg, amíg lejár a szerződésed, akkor azt csinálsz, amit akarsz, de most az F1-es idény közepén járunk, te pedig F1-es pilóta vagy. Mondjuk annak sem örülök, hogy a mezőny végén látom.”