Szerdán óriási meglepetésre bejelentették, hogy a mclarenes Fernando Alonso kihagyja az idei Forma-1-es Monacói Nagydíjat, helyette egy másik legendás versenyen, az amerikai Indy 500-on indul.

Alonso egykori F1-es ellenfele, a 2001 és 2006 között a Williams és a McLaren színeiben 6 futamon győző, az Indy 500-at 2000-ben, majd másfél évtized után 2015-ben is megnyerő Juan Pablo Montoya azonnal felajánlotta segítségét a kétszeres világbajnok spanyolnak:

“Azonnal sms-eztem neki, amint hallottam a hírt, bár szerintem nem lesz szüksége sok segítségre. Én úgy vagyok vele, hogy ha az ember bízik önmagában, akkor nem kell semmit rejtegetnie. Fernando átkozott jó versenyző, rokonléleknek érzem azután, ahogy egymás ellen versenyeztünk annak idején” – mondta az Autosportnak a 41 éves kolumbiai.

alonso_montoya_2005

Alonso és Montoya 2005-ben

Montoya szerint Alonsónak nem lesz nehéz elsajátítania az alapokat, a fő kihívás az oválpályás versenyzés finomságainak elsajátítása lesz.

“Az autó beállításával szerintem jó munkát végez majd, meglesz az érzéke hozzá. De az Indy lényege az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt aközött, hogy mit várunk az autótól önmagában és mit, amikor forgalomban, akár nagy bolyban halad. Az Indy nem arról szól, mire képes az ember egyedül, hanem arról, mennyire jó a sűrűjében.”

“Szerintem hasznos lenne Fernando számára, ha előbb hagyományos pályán tesztelne, hogy megszokja az autót, és mikorra jön az Indy, csak az oválhoz kell alkalmazkodnia, ami önmagában is nagy falat.”