A 2017-re a Sauberhez igazolt Mercedes-ifjonc, Pascal Wehrlein a január végi Race of Champions gálaversenyen borult, a balesetben gerincsérülést szerzett. A német pilóta az első barcelonai tesztet kihagyta, a másodikon már vezetett, a szezonnyitó pénteki edzésein is autóba ült, de aztán úgy döntött, mégsem indul a versenyen.

Wehrleint Melbourne-ben és a Kínai Nagydíjon a ferraris Antonio Giovinazzi helyettesítette, de voltak olyanok a paddockban, akik kétkedve viszonyultak a német kiszállásához, puhány, lusta, nem elég belemenős húzásnak tartották, hogy nem próbálkozik. A versenyző Bahreinben így reagált:

“Ha nem tudják, milyen sérülése van valakinek, akkor szerintem nem szabad, nem lehet kritizálni az illetőt! Ha semmiség lett volna a sérülés – ami tényleg nem volt olyan szörnyű, mostanra jól vagyok, de nagyon fájdalmas volt –, gondolják, hogy a Sauber és a Mercedes lenyelte volna, hogy nem vezetek?”

“Hallottam pár negatív megjegyzést. Mondjuk nem izgat, mit mondanak mások, én ismerem a saját helyzetemet, és szerintem helyes döntést hoztunk Monishával (Kaltenborn, Sauber-főnök) és Totóval (Wolff, Mercedes-főnök), a többi versenyző meg azt gondol, amit akar.”

Wehrlein újra megerősítette, hogy a január balesetben összenyomódott a gerince, három csigolyája megrepedt, így pedig nem tudott edzeni a szezon előtt:

“Orvosilag mindent rendben, egyszerűen a hátizmaim elgyengültek, ez van, ha valaki hetekig nem sportol, ugyanakkor szép gyorsan épülnek is megint. Bizakodó vagyok. Egy jó darabig nem mozoghattam, a tréningem is igen korlátozott volt. Sok izmot veszítettem, az volt a fő, hogy ezeket újraépítsem.”