Bár egészen más szelek fújnak ma Törökországban, mint a Forma-1-es Török Nagydíj 2005-ös elindításakor, vagy akár a verseny 2011-es utolsó rendezése idején, az F1 a futam feltámasztásán dolgozik.

Az “új Bernie”, azaz az új tulajdonos, a Liberty Media által a sportág kereskedelmi ügyeinek irányítására kinevezett Chase Carey kedden Ankarában tárgyalást folytatott az elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal, valamint az ifjúsági és sportminiszterrel, a török motorsportszövetség elnökével és az Istanbul Park pálya tulajdonosával, Vural Ak üzletemberrel a visszatérésről.

“Ankarában megbeszélésen vettünk részt az elnök úrral és a Liberty Mediát képviselő Chase Carey-vel, akit én magam hívtam meg. Annyit mondhatok, hogy a megbeszélés nagyon jól ment, elviekben megállapodtunk, szerződést azonban még nem írtunk alá” – nyilatkozta Ak a Motorsport.comnak.

carey_erdogan

 

Carey és Erdogan

Bár Erdogan szempontjából lenne értelme a Forma-1-es futam felélesztésének, láthattuk már, hogy az autokratikus, diktatórikus rezsimek szívesen fizetnek súlyos tízmilliókat az F1 nyújtotta presztízsért, a sportág szempontjából azért kérdéses, hogyan lehetne beszuszakolni a folyamatos terrorveszélytől sújtott, tavaly nyáron (sikertelen) puccsot is megélt országban rendezendő versenyt a menetrendbe úgy, hogy már jövőre is 21 forduló lesz Németország és Franciaország visszatérésével, és amúgy is a hagyományos helyszínek életben tartása és az amerikai piac kiépítése a fő cél.

Más kérdés, hogy a Liberty által nem szívlelt bakui utcai verseny ejtésével helyet lehetne csinálni a törökországi futamnak – egy régió, majdnem egy nyelv, nagyjából azonos piac, viszont sokkal-sokkal jobb versenypálya, talán ezért megérné.