A Forma-1-ben tavaly mutatkozott be a bakui utcai verseny, azonban az Azerbajdzsán fővárosában Európa Nagydíj néven tartott futamon hiába jelentek meg “Szép munka, Baku!” ( Well done Baku) transzparensek, a rendezvény alig vonzott nézőket, ráadásul unalmas is volt.

Az F1 új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media elnök-vezérigazgatója, Greg Maffei egy múlt héti konferencián ki is pécézte a bakui versenyt mint az Ecclestone-éra állatorvosi lovát, azaz ahol csakis az volt a szempont, hogy a szervezők hajlandók voltak eleget fizetni a rendezésért.

“A dolgunk az, hogy sokkal jobban segítsük a versenyszervezőket. Hogy őszinte legyek, Bernie hozzáállása annyi volt, hogy mennyit tud kisajtolni belőlük, mennyit fizetnek, úgy hallottam, még áldozatainak is bélyegezte őket. Így lettek olyan futamaink, mint például a bakui Azerbajdzsánban, ahol ugyan sokat fizetnek a rendezésért, de a futam semmivel sem járul hozzá a brand és az üzlet hosszú távú építéséhez” – magyarázta a Liberty-főnök.

baku_fut_01

Well done Baku!

Maffei szavai Azerbajdzsánba is eljutottak, és természetesen igen rossz néven vették az elhangzottakat. A főszervező Arif Rahimov így reagált:

“Természetesen bosszant minket a dolog. Maffei úr kevesebb mint fél éve van az F1-ben, mi ellenben három éve dolgozunk a projekten, több F1-es tapasztalatunk van, mint nekik. Szerintem egy ilyen megszólalás tudatlanságról árulkodik, de majd meglátjuk. Mi őszintén hisszük, hogy sikeres volt a verseny, minden résztvevőtől ezt hallottuk. A nézők élvezték a pályán zajló akciót, szórakoztató volt a futam. A pilóták tekintetében is sikeres volt a nagydíj, a pálya kihívást jelent, ők izgalmasnak találták. Nagyszerű futam, nagyszerű show volt. Nem értem, hogyan beszélhet valaki ilyen lekezelően a futamról, a rendezvényről, amikor ott sem volt.”

Rahimov azt is hangsúlyozta, hogy a “beszólás” ellenére a bakui verseny jövője biztos, az öt plusz öt opciós évre szóló szerződést a Liberty nem bonthatja fel csak úgy:

“Csakis közös megegyezéssel bontható fel a szerződés. Komoly pénzekkel járulunk hozzá az F1 bevételeihez, szerintem komoly veszteség lenne számukra, ha úgy döntenének, nem kérnek az azerbajdzsáni versenyből.”