A kiábrándító szezonkezdet után a McLaren-Hondának legjobb esélyeket nyújtó Forma-1-es Monacói Nagydíjról is lemondott Fernando Alonso, hogy az autósport másik legendás futamán, az amerikai Indy 500-on induljon idén május végén.

A háttérben hetek óta folyó tárgyalások után ma bejelentették, hogy a kétszeres világbajnok spanyol a Honda-motoros Andretti Autosport járgányában, a McLaren hagyományos, narancs színében vág neki a versenynek.

“Borzasztóan izgatott vagyok, hogy indulhatok az idei Indy 500-on a McLaren, a Honda és az Andretti Autosport képviseletében. Az Indy 500 a világ egyik leghíresebb autóversenye, amely csakis a Le Mans-i 24 órással és a Monacói Nagydíjjal említhető egy lapon – természetesen sajnálom is, hogy idén nem versenyezhetek Monacóban” – mondta Alonso.

rpm_indy500-22_1440x960

“De a monacói lesz az egyetlen 2017-es nagydíj, amit kihagyok, a június eleji Kanadai Nagydíjon már újra ott leszek a McLaren-Honda volánjánál. Sosem versenyeztem még az Indycarban, óriásoválon sem vezettem még, de bízom benne, hogy gyorsan beletanulok. A tévében és az interneten sok Indycart néztem, világos számomra, hogy milyen pontosságot követel, hogy 350-es tempónál ilyen közel versenyezzenek az autók.”

A kétszeres monacói győztes Alonso nem titkolt vágya, hogy megszerezze az autóversenyzés hármas koronáját, azaz Monaco mellett megnyerje az Indy 500-at és a Le Mans-i 24 órást is. Ez eddig egyetlen autóversenyzőnek sikerült: a kétszeres F1-bajnok Graham Hillnek, aki öt monte-carlói győzelmével kivívta a Mr. Monaco nevet, Indianapolisban 1966-ban, Le Mans-ban pedig 1972-ben aratott diadalt.

Alonso helyettesítéséről egyelőre nem nyilatkozott a McLaren-Honda, de logikus lenne, hogy az idén “pihenőévét” töltő, de szerződéssel rendelkező 2009-es világbajnokot, szintén monacói győztes Jenson Buttont hívják vissza.

Nem gond Alonso tapasztalatlansága

Alonso alkalmi csapatfőnöke, Michael Andretti szerint nem lesz probléma az F1-es pilóta tapasztalatlansága, hiszen tavaly például a szintén Indy-újonc korábbi F1-versenyző, Aleander Rossi nyert velük.

“Nagy megtiszteltetés, hogy a 101. Indy 500-ra a McLarennel együttműködve Fernando Alonsót ültethetjük az egyik Andretti Autosport Hondánkba. Igyekszünk majd mindent beleadni, hogy Fernando megvalósíthassa egyik nagy célját, az Indy 500 megnyerését. Fernando oválos tapasztalatlansága nem aggaszt, úgy hiszem, hogy az Indy 500 az egyik legjobb helyszín egy újonc számára, ugyanis nagyon sok edzésen lehet gyakorolni, és ahogy már bizonyítottuk, újonccal is lehet nyerni.”

“Fernando óriási tehetség, szilárd meggyőződésem, hogy jól szerepel majd a McLaren, a Honda és az Andretti Autosport képviseletében. Fernandóval együtt hat versenyzővel indulunk, ez az együttműködés, a tapasztalatok és tudás megosztása emeli ki a csapatot, ad előnyt az Andrettinek.”

Alonso csapattársa lesz a tavalyi győztes Rossi, az ugyancsak élmenő Ryan-Hunter Reay, Marco Andretti és Szato Takuma, valamint Jack Harvey.