A mercedeses Lewis Hamilton előtt lengették meg elsőként a kockás zászlót a Kínai Nagydíj futama után. A brit pilóta mögött Sebastian Vettel hozta be második helyre a piros Ferrarit, a dobogó harmadik fokára pedig a Red Bull versenyzője, Max Verstappen állhatott fel, aki az utolsó pillanatig küzdött csapattársával a pozícióért. Végül a fiatal pilóta sikeresen tartotta maga mögött Daniel Ricciardot. A dobogósok nyilatkozatai.

Lewis Hamilton

Először is köszönöm mindenkinek itt Sanghajban, hogy kijött szurkolni! Isteni a közönség itt. Nagyon nehéz volt mindannyiunk számára, én intermediate gumikon kezdtem, a slick lehetetlen lett volna. Szerintem valamennyien átmeneti esőgumin mentünk, de javarészt száraz volt a pálya, azonban volt egy pár vizes, nedves kanyar. Nagyon nehéz volt pályán tartani az autót és közben vigyázni a gumikra is, de nagyon jól vezetett Sebastian és ez a fiatal srác is itt, Max. Szeretném megköszönni a csapatnak, mert roppant büszke vagyok mindenkire, a saját személyes csapatomnak, a saját edzőimnek és annak a csapatnak is, aki a gyárban dolgozik. Ez egy nagyon izgalmas verseny volt, nagyon szoros volt, élveztem és remélem, hogy a közönség is! Vettellel hasonló időket futottunk és ha nem lett volna safety car, akkor sokkal közelebb lettünk volna egymáshoz.

Szerintem az egyik, ha nem a legszorosabb bajnokság lesz, amiben valaha részem volt, nagyon várom ezt a harcot Sebastiannal, de a többiekkel is. A Ferrari is fantasztikus munkát végzett és nagyon jó, ahogy mondtuk. Mindketten hajtottunk, az utolsó húsz körben nagyjából fedtük egymás köreit, én is kérdeztem, hogy ő mit megy és olyat próbáltam én is menni. Egy kicsit hozott rajtam, de aztán sikerült megtartani az első helyet. Szoros a csata, az autók jobban néznek ki és sokkal jobb vezetni őket. Fantasztikusak! Nem egyszerű előzni, de ennek a srácnak mintha mindig sikerülne (mutat Verstappenre), majd visszanézzük a felvételeket, hogyan csinálta.

Sebastian Vettel

Rendben volt a rajtom, de aztán rájöttem, hogy az inter nagyon gyorsan kopik, a pálya egyes részei nagyon szárazak voltak, így tudtam, hogy nem fog sokáig tartani. Belefért nekem a kockázat, a virtuális biztonsági autó alatt szerintem simán belefér a bokszkiállás, de amikor már kezdtem volna bemelegíteni a gumikat, érezni, hogy milyen száraz a pálya, akkor jött az igazi biztonsági autó. Így nem tudtam kiautózni az előnyt, nyilván veszítettem pár helyet, de utána izgalmas versenyem volt és nagyon élveztem is. Kicsit beragadtam (Räikkönen mögé), vonatoztunk egy kicsit aztán belehúztam és nyilván Lewist is el akartam kapni a végén, de olyan érzésem volt, hogy ha odateszek egy kört, arra mindig tud reagálni, elő tud húzni valamit a tarsolyból.

Lehet, hogy pariban lettünk volna, de ő is gyorsított, és Daniellel össze is ért a kerekünk. Egy pillanatra se adtam fel, az volt a cél, hogy Lewist elkapjam. Tudtam, hogy be voltam ragadva a többiek mögött egy kicsit, dühös is voltam, el akartam menni mellette. Olyan érzésem volt, hogy sokkal gyorsabban tudnék menni. Mikor Daniel mögött voltam, láttam, hogy a 4-es kanyarból már jól jöttem ki és a bal oldalon blokkolt, meg kell próbálnom kívülről, de későn fékeztem és szerencsére ő nem blokkolt, figyeltem a tükörben. Egyébként nyitnom kellett volna, hogy elférjen és ne akadjunk össze, aztán a kanyarból kifelé kis kompromisszum volt, kicsit koszos volt, kitettem a könyökömet, összeértünk, de élvezetes volt. A következő kanyarban már a belső íven voltam.

Max Verstappen

Nagy kihívás volt az első köröm, mert azt hiszem, kilenc autó mellett mentem el, úgyhogy nem volt túl rossz, mint egy videojáték. Nagyon elégedett voltam vele és utána jól is alakult a futamom. Nem igazán tudtuk beállítani az autó egyensúlyát, mert tegnap nem sokat mentem, de végül is rendben volt, nagyon örülök, hogy ideértem a dobogóra. Egyáltalán nem számítottam rá, különösen úgy, hogy a 16. helyről indultam. Tiszta levegőt szerettem volna magam előtt, már gondban voltam az első gumikkal és nyilván nem segített, hogy valaki (Magnussen – a szerk.) előttem kavarja a levegőt, de itt vagyok a dobogón, szóval nem számít. Boldog vagyok.