A Red Bull fiatal pilótája, Max Verstappen szerint ideje lenne komolyabban foglalkozni a kék zászló szabályaival, különösen azok után, hogy a Kínai Nagydíjon csapattársa, Daneil Ricciardo elég közel került hozzá, mert nem tudta lekörözni az előtte haladó Haast.

Bár az ifjonc igazán jó futamot tudhat maga mögött, hiszen a 16. helyről rajtolva végül a dobogó harmadik fokára állhatott és nem csak a közönség, de Hamilton is elismerően nyilatkozott róla, nem maradéktalanul elégedett. A versenyzők körében egyébként is megosztó téma a kék zászló, mely a lassabb pilótát figyelmezteti arra, hogy a mögötte haladót el kell engednie, amint erre lehetőség nyílik. Tavaly Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen és különösen Sebastian Vettel panaszkodott sokat a szabály miatt.

Vesrstappen az 50. körben két másodpercen belül került Romain Grosjean mögé, de nem tudta egy másodperc alá szorítani a különbséget, így a francia csakis komoly lassítással engedhette volna el. Ennek ellenére rádión követelte a kék zászlót, kérte a csapatot, hogy beszéljenek a versenyigazgató Charlie Whitinggal, azonban közölték vele, hogy nincs mit tenni.

“Másfél másodperc nem olyan sok, végig ott voltak a kék zászlók is. Bosszantó, amint két másodpercen belülre kerülsz, az autó egyensúlya megváltozik, alulkormányzottá válik, szörnyű. Grosjean előtt és rajtunk kívül mögött sem volt senki, szóval igazán elengedhetett volna minket. A végén ugyan nem volt káros hatással a versenyemre, de nem ez az ideális.”

Christian Horner szintén elégedett volt a pilóta teljesítményével ugyanakkor hozzátette, hogy ilyen esetben valóban nincs mit tenni.

“Max borzasztó alulkormányzottsággal küzdött és úgy érezte, hogy az előtte haladó közelsége zavaró ebben. Charlie ilyen alapon viszont nem léphetett közbe.”

“Látszott, hogy a verseny alatt megvolt a tempója. Bizonyos szakaszokban Lewis köridejéhez hasonlókat hozott. De ha egyszer annyi pozíciót vesztünk, hogy nem az élmezőnyben autózunk tovább, azt mentálisan nehéz feldolgozni a futam közben. Maxban viszont benne van, hogy fel tudjon épülni egy ilyen helyzetben.”