A Forma-1-ben évek óta téma a versenyhétvégék megreformálása, felfrissítése, ami most, az új tulajdonos Liberty Media érkezésével új lendületet kapott.

Felmerült a más kategóriából ismert dupla verseny bevezetése, amelyen a szombati futam eredménye alapján felálló rajtráccal zajlana a vasárnapi menet.

Lewis Hamilton nemrég arról beszélt, hogy szerinte elkerülhetetlen az újítás, mert a mai formátum nagyon unalmas már, de nem mindenki gondolkodik így.

Sanghajban Sebastian Vettel kiállt a tradicionális hétvége mellett:

“Amikor a formátumról van szó, én mindig úgy vagyok vele, hogy nagy hiba lenne ejteni az egy nagydíjas változatot. Szerintem elveszne a hétvége csúcspontja, ha két futamot rendeznénk vagy lerövidítenénk a versenyt, mert az emberek unják, túl hosszúnak érzik. Szerintem egy grand prix ilyen, mindig is ilyen volt, sőt, régebben még hosszabb is volt a futam. Maradjon csak kihívás. A lerövidítés, az izgalmasabbá tétel vagy tudomisén után már nem nagydíj lenne. Én szkeptikus vagyok az ilyen önmagáért való változtatást illetően.”

f1_kina_edz_01

Vettel korábbi főnöke, a Red Bull-fejes Christian Horner sem rajong a kétfutamos ötletért.

“Ki nem állhatom ezt. Szerintem a grand prix egy vasárnapi nagy esemény. Ha ezt megpiszkáljuk, olyan lesz, mint a pankráció. Adjunk jó műsort, jó versenyt vasárnap délután! Küzdjenek a pilóták kerék a kerék ellen, legyenek hősök, és akkor nincs szükség olyan trükkökre, mint a fordított rajtrács. Arra ott van a GP2.”

Horner hozzátette, hogy kétfutamos, fordított rajtrácsos formátum matematikai játszmává tenné a hétvégéket, minden csapat próbálna kalkulálni, ügyeskedni:

“Mindenki pörgetné az algoritmusokat, hogy vasárnap hanyadik helyen kell beérni, mennyi pontot kell hozni, ami szerintem leértékelné az időmérőt. Az időmérőn felrakjuk az utolsó gumiszettet, aztán mindent bele, megnézhetjük, ki mit tud egy körön. Szerintem az időmérő nagyon izgalmas, az ember és a gép közösen küzd a végső köridőért. Még javíthatunk rajta, de szerintem önmagában is külön attrakció, a futam meg egy másik ”

barcelona_teszt02_08

Horner felvetette, hogy a hévégéket inkább azzal lehetne feldobni, ha az F1-esek egyenautókkal, mondjuk a Porsche Szuperkupa járgányaival is versenyeznének egymás ellen, valahogy úgy, mint egykor a Procar sorozatban a BMW-kkel.

“Nekem nagyon tetszene, ha aktívabbak lennének a pilóták a hétvégéken. Régen létezett a Procar széria, ott más kategóriában is megnézhettük őket. Miért ne lehetne ilyesmi? Ott a Porsche Szuperkupa, miért ne ültethetnénk őket azokba? Lehetne rotálni is, lenne Aston Martin-hétvége, aztán Ferrari-hétvége, utána meg Hondákba ülnének. Vagy keresni egy olyan gyártót, amelyik mindegyik csapat számára elfogadható.

“Szerintem olyan kéne, ahol megmutathatnák, mire képesek, milyen emberek. A versenyzők elég csendben vannak a hétvégéken, nincs már vasárnap délelőtti edzés sem. Régebben aktívabbak voltak, most viszont van idejük.”